21 oktober 2009

Hur överleva en grupps utveckling?

Susan Wheelan har i sin modell, An Integrative Model of Group Development, beskrivit de olika faserna i en grupps utveckling från gruppens bildande till dess upplösning. Hon ger i sin bok, Creating Effektive Teams - A Guide for Members and Leaders, konkreta tips vad jag som ledare eller gruppmedlem skall tänka på för att bidra till gruppens utveckling - och hur jag kan överleva i gruppen. Några av hennes tips:

1. Lär dig hur grupper utvecklas! När gruppmedlemmarna känner till stadierna i gruppens utveckling, kan de slappna av och njuta av färden.

2. Förvänta dig konflikter och behandla dem som positiva tecken på utveckling.

3. Ta ansvar för det som händer även om det inte berör dig personligen.

4. Stöd andra gruppmedlemmar och ledaren.

5. Bli inte upprörd när koalitioner och subgrupper dyker upp!

UGL är en kurs där man tydligt får insikt om gruppdynamik och gruppens olika faser. Kunskap om gruppdynamik är viktig, för att ledare skall känna trygghet även när det stormar i gruppen. Och medarbetare, som har denna kunskap, kan aktivt bidra till att gruppen utvecklas snabbare till att bli en effektiv arbetsgrupp. "Tänk att jag inte har förstått det här förrän nu, fast jag har jobbat som chef i många år", sa en av våra UGL-deltagare.

Har du inte gått UGL än så är det kanske dags? Våra UGL kurser 2010 är redan inplanerade. Vad sägs om att förhöja upplevelsen av UGL med en vinter- eller sommarvecka i Abisko storslagna nationalpark? Eller du kanske hellre vill tillbringa din vecka i världsarvet Höga Kusten med utsikt mot den pampiga Höga Kustenbron och över Ångermanälvens nipor och öar. Söker du lugnet kan du tillbringa en intensiv UGL-vecka i rofylld miljö på idylliska Stiftsgården i Skellefteå? Boka din kurs redan nu så har du något att se fram emot medan höstmörkret faller!

Oktoberhälsningar

Elisabeth