09 juni 2010

Din egen lyckas smed?

Minns du bilden från vietnamkriget, den där en nioårig flicka sprang naken och gråtande längs en väg efter att ha blivit bränd med napalm? Flickan, Kim Phúc, överlevde och vårdades för sina skador under lång tid. Hon fick stipendium för att studera på Kuba, mötte sin vietnamesiska man där, de gifte sig och hoppade av på sin bröllopsresa i Kanada och begärde politisk asyl. Där bor de numera med sina två barn och Kim Phúcs föräldrar. Kim Phúc är i dag 46 år och lever med svåra smärtor efter händelsen. Hon förestår en stiftelse, som förser barn som blivit offer för krig med mediciner och hon reser runt i världen och föreläser om sina upplevelser.

I en intervju i Dagens Nyheter i samband med sitt Sverigebesök sa hon: "Det som hände mig när jag var barn valde jag inte själv. Däremot har jag själv valt hur jag har hanterat händelsen och hur jag har levt mitt liv efteråt. Jag känner en sådan tacksamhet mot allt jag fått och hur mitt liv är i dag."

Förmåga att känna tacksamhet över det vi har bidrar enligt forskning till att vi känner oss lyckligare. Är det så att vi är "vår egen lyckas smed"? Då inte i den betydelsen att vi måste prestera och nå framgång, utan att vi kan acceptera de svårigheter vi drabbas av i livet, men kan känna tacksamhet för det goda vi faktiskt har fått?

Kan man bli lyckligare av en UGL-kurs? Du får under en UGL-vecka tid att reflektera över dina erfarenheter, över hur du reagerar i olika situationer och hur du påverkar och påverkas av andra. Du ökar förhoppningsvis din självinsikt och din förmåga att bli tillfreds med dig själv. Kanske kan du bli lycklig lite oftare?

Vi har några platser kvar på UGL-kurserna i Abisko 23-27 augusti och 13-17 september. UGL i Abisko är en vecka med både intre och yttre uppleveler. UGL-kursen i sig är en upplevelse, som förstärks av den natur och miljö vi vistas i. Att gå UGL på Abisko turiststation är en möjlighet att uppleva vår nordligaste fjällvärld i en internationell miljö med gäster från hela världen.

Vill du gå UGL senare i höst har vi kurser på Höga kusten och i Skellefteå. För information klicka på flikarna under UGL-rubriken.

Ha en ljuvlig sommar med många lyckliga stunder!
Önskar Elisabeth

03 juni 2010

Kan man gå UGL igen?

"Man kan absolut gå UGL igen", säger Åsa som gick UGL 2005 och gick UGL igen 2009. "Alla människor är olika och därför blir ingen grupp exakt lik någon annan grupp. I varje konstellation av människor har jag chansen att lära mig något nytt om andra och om mig själv. Har jag gått UGL tidigare kan jag använda min erfarenhet av konceptet till att öppna mig ännu mer och därmed ha större möjlighet att både ge och ta välgrundad feed-back", fortsätter Åsa.

Du som har gått UGL 2007 eller tidigare har ny kunskap att inhämta i den nya versionen av UGL, UGL2008. Det nya konceptet är en vidareutvecklad version av UGL, där vi använder Susan Wheelans gruppteori som bas för kursen. FIRO finns kvar som en teori om mänskliga behov på grupparenan. Några teoriavsnitt och uppgifter har tillkommit, andra är omarbetade. I den nya versionen får du mer feed-back på det beteende du uppvisar under veckan och behovet av ledarskap i en grupp blir tydligt. Kursveckan ger dig fördjupad självinsikt, medvetenhet om dina styrkor, förståelse för grupprocesser och fortsatt personlig utveckling.

Har du aldrig gått UGL eller vill du gå igen? Vår kursvecka i Abisko v 24 är fullbokad men vi har platser kvar på våra kursveckor i höst - i Abisko v 34 och 37, på Höga Kusten v 43 och i Skellefteå v 46. Har du gått UGL tidigare kan du få rabatt på kurspriset. Hör av dig per mail till info@scilla.se, per telefon på 090-137828 eller direkt till min mobiltelefon 070-2997828.

Njut av ljus och försommargrönska!

Hälsningar
Elisabeth