10 augusti 2010

Kulturrevolution i fjällvärlden

"Det är mer än trettio år sedan jag sommarvandrade i den svenska fjällvärlden. Känslan av frihet och lycka över att befinna sig så nära himlen är densamma, men tillvaron för semestrande fjällvandrare har genomgått en mindre kulturrevolution sedan slutet på 70-talet." Detta skriver Annika Ström Melin i en ledare i Dagens Nyheter den 4 augusti 2010

Annika Ström Melins ledare handlar egentligen om medborgarens rätt till valfrihet. Hon beskriver den utveckling turismen i fjällvärlden har genomgått, där det tidigare bjöds på enkel mat och låg standard.

"I dag serveras fantasiska trerättersmiddagar i matsalen på Abiskos fjällstation. Man behöver inte skämmas över att begränsa vandringen till behagliga dagsturer. Efter en dags måttliga strapatser kan man dessutom njuta av marinerad renfilé, rårörda lingon och puré av mandelpotatis. Det erbjuds till och med ett vinpaket till middagens tre rätter. Det känns nästan otillständigt. Får man verkligen ha det så här bra på fjället?" Läs hela artikeln på http://www.dn.se/ledare/kolumner/treratters-i-fjallen-1.1148244

Många av våra deltagare som gått UGL i Abisko återvänder på semester med familj eller vänner. Känner du för att uppleva fjällen? I veckan går Fjällräven Classic, en folkfest för alla med vandring i 11 mil mellan Nikkaluokta och Abisko. 2000 vandrare deltar, varav mer än hälften från andra länder! Vill du delta i folkfesten nästa år? Låt dig inspireras på www.fjallraven.se/classic/ . Vill du ta det lugnt och vandra på egen hand mellan stugorna på Kungsleden eller bo på turiststationen och göra lagom ansträngande dagsturer och sedan njuta av trerätters middag? Läs mer om Abisko turiststation på www.abisko.nu .

Eller vill du förena nytta med nöje i Abisko? Gå en UGL-kurs i höst! Vi har platser kvar på kurserna 23-27 augusti och 13-17 september. Det är kort tid kvar och få platser. Skynda dig att boka!

Läs mer om UGL och våra övriga kurstillfällen under fliken UGL.

Augustihälsningar
Elisabeth

04 augusti 2010

Himmel eller helvete - om känslor

"När du vet vad du känner och varför, har du lättare att hantera ditt liv. Du blir mer tolerant och överseende, både mot dig själv och mot andra. Och jag tror också att du kan njuta mer av livet."
Anna Kåver, psykolog och psykoterapeut, i boken "Himmel, helvete och allt däremellan. Om känslor."

Känslor är viktiga för oss människor. De ger oss signaler om när vi skall vara nyfikna och utforska saker för att lära oss mer, när vi skall bli rädda och lägga benen på ryggen och när vi skall bli arga för att skydda vårt revir och vår integritet. Men känslor ställer också till det för oss ibland. Våra upplevelser genom livet kan förleda oss att bli rädda även för det som inte är farligt och förpesta vår tillvaro med oro för det som inte har hänt.

"Den som låter rädslan färga sina handlingar, lever vingklippt i flykt och undvikanden", skriver Anna Kåver i sin bok. "Den som medvetet väljer att bejaka sin nyfinkenhet och tar för sig kan också vara rädd, men lever sannolikt friare och gladare." Boken är lättläst och ger många tankeställare. Läs den!

UGL är en utbildning för ledare och medarbetare med en fast struktur, där dialog mellan kursdeltagarna och egen reflektion är centrala inslag. Under kursen kan deltagare få insikter om sig själva, sina känslor och vad som styr sitt eget och andras beteende. Dessa insikter kan vara en förklaring till kursens popularitet - UGL ger mer än vanliga utbildningar. "Den bästa kurs jag har gått" brukar kursdeltagare säga flera år efter genomgången UGL-kurs.

Vill du börja hösten med en mental vitamininjektion? Gå en UGL-kurs! Vi har platser kvar på kurserna i Abisko, Höga Kusten och Skellefteå! Gå in på sidorna under fliken UGL och läs mer!

Hälsningar från Elisabeth i Umeå