02 oktober 2010

Hur förstå andras utsikt?

"Tänk dig att alla människor har ett eget utsiktstorn i livet, en punkt där de står och betraktar allt de ser och upplever. Se sedan framför dig två utsiktstorn som står en bit ifrån varandra ute i naturen. Samma kuststräcka, samma skog och samma hus kommer att se olika ut beroende på ur vilket perspektiv de syns. En del detaljer kommer bara att synas från det ena utsiktstornet, annat bara från det andra. Det här är ett sätt att påminna dig om att din utsikt är en av många, och att det du ser kan vara helt korrekt, men ändå inte stämma exakt med det någon annan ser."
Skriver Anna Kåver, Åsa Nilsonne i boken Tillsammans

All kommunikation mellan oss människor handlar om att vi skall kunna förstå varandra för att fungera bra tillsammans, för att kunna hjälpa varandra och få hjälp när vi behöver. Alltför ofta tar vi oss inte tiden att försöka förstå vad min medmänniska har för utsikt från sitt torn. Vi drar förhastade slutsatser om att hans eller hennes utsikt stämmer överens med min, och ger förhastade råd som inte alls passar i andras landskap. Ofta uppstår då missförstånd och konflikter.

Nyckeln till att förstå varandras utsikter är det så kallade aktiva lyssnandet. Att vara en aktiv lyssnare handlar om att försöka se situationen ur den andres perspektiv. Det innebär att lyssna uppmärksamt till den andres redogörelse, ställa frågor kring det som är oklart för mig och framför allt undvika att ge råd. Innan jag har bilden klar för mig kan ett råd bli helt fel.

I våra liv innefattar ofta våra roller rådgivning - dem vi lever och arbetar med förväntar sig ett råd för att gå vidare. Det gäller då för mig att vänta med rådet tills jag med mitt aktiva lyssnande har klarlagt den andres vy från sitt torn. Först då kan mitt råd bli rätt och falla i god jord.

På en UGL-kurs tränar vi oss i att lyssna aktivt. Vill du vara med? Det finns platser kvar på UGL på Stiftsgården 15-19 november och våra kurser 2011 är inplanerade. Skicka ett mail till info@scilla.se så får du mer information.

Höstliga hälsningar!
Elisabeth