28 april 2011

Förhandling - en bra konflikthanteringsmetod

Deltagare som har gått UGL blir kräsna "kurs-konsumenter". De blir sugna på mer utveckling, men kurserna skall ge kunskap som direkt anknyter till och kan tillämpas i vardagen. För att ge våra UGL-deltagare, kunder och prenumeranter på nyhetsbrevet möjlighet att vidareutveckla sig, har vi börjat arrangera två-dagars utbildningar i Umeå i angelägna ämnen.

Vår ambition är att kunna erbjuda
• de bästa ledarutbildningarna
• till konkurrenskraftiga priser
• med kursledare som tillhör Sveriges bästa på sina områden.

Hittills har vi genomfört två uppskattade omgångar av kursen OBM-Ledarskapets psykologi med Leif E Andersson. I höst har vi glädjen att kunna erbjuda en kurs i förhandlingsteknik. Det är ett viktigt ämne för alla som har till uppgift att leda andra. Det handlar inte bara om att köpa/sälja till bra pris utan i lika hög grad om att komma fram till goda lösningar i diskussioner med medarbetare och ledning, nå goda resultat i fackliga förhandlingar och uppnå ett förtroendefullt samarbete med partners. Under kursen får du kunskap om förhandlingens grunder, du får öva dig i förhandlingsspel, du får konkreta tips för att nå framgång i förhandlingar och får veta vilka fallgropar du skall undvika. I en konflikt, där det finns motstridiga intressen, är förhandlingsteknik ett bra hjälpmedel för att hitta en lösning på problemet.

Vår kursledare Anne Neppare har mångårig erfarenhet av att utbilda i förhandlingsteknik, presentationsteknik, säljteknik m m såväl i Sverige som internationellt. Är du intresserad av att gå kurs i förhandlingsteknik i Umeå 19-20 oktober 2011? Skicka ett mail till info@scilla.se, så skickar vi dig en kursinbjudan. Antalet platser är begränsat till 12 deltagare.

Ha en härlig valborgsmässoafton och en fin 1-maj!

Önskar Elisabeth

19 april 2011

Följer du dina värderingar? Etiktestet

Tål ditt agerande att synas i sömmarna?
Forskning visar att kopplingen mellan handlingar och värderingar är svagare än vi tror. I praktiken påverkar mina handlingar mina värderingar i större utsträckning än tvärtom. När vi kommer i situationer där vi kan gagna vårt egenintresse, kan vi bli frestade att bryta mot det vi från början tyckte var rätt. Vi rättfärdigar då våra handlingar genom att ge oss själva argument som att "det här är jag värd", "när lönen är så låg, så kan jag kosta på mig att...", "butikerna har ändå så stora vinster, så...", "när mitt ansvar är så stort, så..." m m. När jag väl har brutit "värderingsvallen", påverkar jag min värdering och kan lättare gå vidare på den väg jag slagit in. Fortsätter jag på den vägen, riskerar jag att bli fartblind och till slut kanske bubblan spricker.

Ett enkelt sätt att testa sig själv i sina vägval är att göra Etiktestet (som används inom försvarsmakten):

1. Är det "lagligt"?'
Bryter jag mot lag, avtal, policy, interna regler/rutiner?

2. Är det skäligt/rimligt?
Är det renhårigt mot andra? Får det negativa konsekvenser på lång eller kort sikt? Hur påverkar det mina relationer till min omgivning?

3. Vad skulle jag tycka om mig själv om det blev offentligt?
Skulle jag vara stolt? Skulle jag må bra? Vad skulle min familj tycka? Kan jag stå för mitt agerande?

Under en UGL-vecka får du möjlighet att skärskåda dina värderingar. Vill du vara med på en UGL-kurs i år? Läs mer om UGL, om våra kursgårdar och om oss som är handledare på Scillas UGL-kurser på www.scilla.se under fliken UGL. Vill du anmäla dig eller ha mer information? Skicka ett mail till info@scilla.se.

Med tillönskan om en GLAD PÅSK!

Elisabeth Berggård