17 oktober 2011

Blyg eller utåtriktad - vem väljer du?

"En person kan vara hur social som helst men sakna elementära sociala färdigheter. Vissa översociala människor måste vara med överallt men skapar mest konflikter."
Säger Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i psykologi i artikel i DN 26 maj 2011

I jobbannonser söker man ofta utåtriktade och sociala medarbetare, egenskaper som är överskattade och ibland rent av skadliga på arbetsplatser. Detta hävdar Liisa Keltikangas-Järvinen, professor i psykologi vid Helsingfors universitet. Vissa människor är så måna om sina sociala relationer att dessa till och med blir viktigare än själva arbetet. För en chef kan det innebära att han eller hon fattar tokiga beslut eller inga beslut alls bara för att han/hon vill vara omtyckt av alla.

Social förmåga eller social kompetens däremot handlar om att behärska samspelet med andra människor. Det är inte samma sak som att vara utåtriktad, säger Liisa Keltikangas-Järvinen. Den som är socialt kompetent kan jämka ihop olika viljor, kompromissa och fatta nödvändiga beslut.

Blyga personer riskerar att väljas bort vid anställningsintervjuer för att de betraktas som "inte tillräckligt sociala". I själva verket är det kanske just dessa personer som skulle klara jobbet bäst av alla. En blyg person kan ha utmärkta sociala gåvor. Enligt Liisa Keltikangas-Järvinens forskning har blyghet dessutom en tydlig koppling till empati. Yrkeskunskap måste åter sättas i högsätet i stället för flummiga formuleringar som "teamkänsla" och "hålla många bollar i luften".

Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/trevliga-kollegan-inte-alltid-basta-valet

Under en intensiv UGL-vecka tränar du din sociala kompetens i samspel med andra människor. Vill du vara med? Vi har platser kvar på årets sista UGL-kurs på idylliska Stiftsgården i Skellefteå 14-18 november.

Vill du planera in en UGL-kurs nästa år? Vi erbjuder följande UGL-veckor 2012:
• Abisko turiststation 19-23 mars, 11-15 juni, 27-31 augusti, 10-14 sept
• Stiftsgården i Skellefteå 7-11 maj, 12-16 november

Vill du bli bättre på att få dina medarbetare att arbeta mot uppsatta mål? Gå vår kurs i OBM-Ledarskapets psykologi i Umeå 13-14 februari med Leif E Andersson, författare till boken med samma namn. Vi erbjuder denna mycket uppskattade kurs för tredje gången. Kursen behandlar bland mycket annat även OBM kopplat till värdegrundsarbete och LEAN-modellen.

Vill du veta mer om någon av våra kurser? Skicka ett mail till info@scilla.se, ange vilken kurs du är intresserad av så skickar vi kursinbjudan. Eller läs mer på vår hemsida www.scilla.se .

Ha en fin vecka!
Hälsningar
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Klicka här för att avsluta din prenumeration på nyhetsbrevet.

04 oktober 2011

Den skamlösa nyfikenheten

"Morfar som under sitt långa liv skapade sig häpnadsväckande kunskaper om allt, inte bara om hönsfoder, sade följande: Om man vill samtala, inte bara tala utan verkligen samtala med människor, bör man vara skamlöst nyfiken på dem."
Ur boken Den skamlösa nyfikenheten av Astrid Seeberger

För ett par veckor sedan lyssnade jag till en intressant föreläsning av Astrid Seeberger, njurläkare och författare med rötter i Tyskland. Hon berättade bl a om sin morfar som sa att han "varken skämdes för att vilja veta eller för det som han fick veta. Sökandet och hittandet skedde bortom värderingarna om vad som var skamligt eller icke-skamligt, gott och ont." Astrid berättade också om sin far som älskade när Astrids mor berättade, också om allt hemskt hon varit med om under kriget. Då höll han om henne hårt och efteråt tog de fotbad. "Ett fotbad är kolossalt bra efter hemskheter."

Själv använder Astrid sin nyfikenhet i kontakten med sina svårt sjuka njurpatienter. Det handlar inte bara om att få veta om deras symptom utan också varifrån de kommer, vad de tycker om att göra, hur deras liv ser ut. Det hjälper henne i sin läkarroll att hitta de bästa vägarna till behandling, bot och lindring. "Morfar sade: Att samtala gör människan klok", skriver Astrid i sin bok.

På en UGL-kurs samtalar vi i fem dagar med varandra - om vad vi hoppas och befarar, vad vi vill, vad vi uppfattar, tänker och tycker. Vill du vara med? Vi har platser kvar på årets sista UGL-kurs på idylliska Stiftsgården i Skellefteå 14-18 november.

Vi erbjuder följande UGL-veckor 2012:
• Abisko turiststation 19-23 mars, 11-15 juni, 27-31 augusti, 10-14 sept
• Stiftsgården i Skellefteå 7-11 maj, 12-16 november

Vi erbjuder också en kurs i OBM-Ledarskapets psykologi i Umeå 13-14 februari med Leif E Andersson, författare till boken med samma namn. Kursen handlar om hur du som ledare, med kunskap från inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi, skall kunna påverka dina medarbetare att göra ett bra jobb och fungera väl på arbetsplatsen tillsammans med andra.

Vill du få en kursinbjudan till någon av våra kurser? Skicka ett mail till info@scilla.se. Information finns också på vår hemsida www.scilla.se .

Hösthälsningar!
Elisabeth Berggård