27 november 2011

Det billigaste du kan förlora är din egen prestige!

"Jag har insett, att en konflikt hindrar mig att se min motparts goda sidor."
Sagt av en av våra kursdeltagare under en UGL-kurs

När jag är i konflikt med någon är det lätt hänt att jag tillskriver min motpart egenskaper såsom t ex "omedgörlig, egoistisk, stelbent, girig, elak..." etc. Min motpart kanske ser på mig på samma sätt. Om konflikten inte löses kan konflikten trappas upp steg för steg, vi slutar tala med varandra och börjar baktala varandra. Ett sätt att bryta upptrappningen av konflikten är att tvinga sig själv att se motpartens goda sidor och dessutom tala om för denne vad jag uppskattar. Ett berömmande ord kan göra min motpart mer vänligt sinnad och vi blir båda mer benägna att hitta lösningar och kompromisser. Det kan svida att erkänna, att den jag är arg på har goda sidor, men att ge beröm kostar inget. Det billigaste du kan förlora är din egen prestige!

Leif E Andersson som håller vår kurs i OBM-Ledarskapets psykologi säger: Ett underskattat sätt att hantera konflikter är att "glömma" dem.

Vill du också få insikter under en UGL- eller OBM-kurs? Läs mer på www.scilla.se eller kontakta oss för mer information på info@scilla.se !

Ha en skön adventstid!
Elisabeth Berggård
090-13 78 28

13 november 2011

Tvättmaskinen - en magisk maskin!

"Tvättmaskinen gjorde mig till professor" sa professor Hans Rosling i programmet Skavlan den 4 november 2011

Hans Rosling är förmodligen Skandinaviens mest kända professor och statistiker. Han har i många år arbetat som läkare i Afrika och ser positivt på utvecklingen i världen. Det pågår tillväxt överallt även om vi inte ser det från vår horisont. Men han varnar oss också för att vi här i Norden tar alltför lätt på klimathotet. Ett varmare klimat kanske inte påverkar oss så mycket, men får stora ödestigra konsekvenser i andra världsdelar.

I Skavlan den 4 november åskådliggjorde Hans Rosling varför tvättmaskinen var magisk, hur tredje världen ser på klimatarbetet och genom krypande på golvet visade hur tillväxten såg ut i Afrika. Klicka här och njut av ett framförande som handlar om viktiga världsfrågor: http://svtplay.se/t/102974/skavlan (Hans Rosling är gäst först i programmet.)

Ibland skriver deltagare i utvärdering efter en UGL-kurs: "Alla människor borde gå UGL. Då skulle världen bli bättre." Det låter pretentiöst, men genom att utvecklas själv och lära mig att hantera mina relationer bättre, kan jag bli mer nöjd med mig själv och må bättre i min omgivning . Det är alla små steg vi människor tar i rätt riktning som förändrar världen. Vill du vara med på en UGL-kurs?

Vi erbjuder följande UGL-veckor 2012:
• Abisko turiststation 19-23 mars, 11-15 juni, 27-31 augusti, 10-14 sept
• Stiftsgården i Skellefteå 7-11 maj, 12-16 november
Läs mer på www.scilla.se under fliken UGL!

På kursen OBM-Ledarskapets psykologi i Umeå 13-14 februari med Leif E Andersson, författare till boken med samma namn, får du bl a förståelse varför det är så viktigt att visa uppskattning av människor i din omgivning. Maila oss på info@scilla.se så skickar vi kursinbjudan.

Ha en trevlig helg!
Elisabeth Berggård