15 februari 2012

Bestraffning påverkar inte beteende

"Bestraffning är inte särskilt effektivt för att påverka människors beteende. Bestraffning lär ut vad man INTE skall göra, men lär inte ut vad man skall göra."
Sa Leif E Andersson på kursen i OBM - Ledarskapets psykologi 13-14 feb i Umeå

I går avslutades vår tredje omgång av kursen OBM-Ledarskapets psykologi med Leif E Andersson som kursledare. Det blev än en gång en kurs som gav deltagarna många nya insikter och tankar. Jag har gått kursen tidigare, men var med på inledningen och avslutningen av veckans kurs och fick en nyttig påminnelse om vad som är viktigt i våra relationer:

- Ta ansvar för dina känslor - säg till eller glöm det!

- Du kan inte läsa andras tankar. Fråga om du undrar över något! Räkna inte heller med att andra kan läsa dina tankar. Säg det du vill förmedla!

- Värderingar och kommunikation har liten påverkan på beteende. Sätt inte fokus på hur människor ÄR utan vad de GÖR! Ge feed-back på beteende. Ge JAG-budskap!

- Beteende styrs av konsekvenser. Vi styrs främst av det som ger oss positiva konsekvenser, t ex uppmärksamhet och uppskattning från omgivningen.

- Varje människa är unik och agerar logiskt utifrån sina erfarenheter. Lär känna dina medarbetare och vad som är viktigt för dem!

- Nå framgång i din organisation genom att identifiera vilka beteenden som är önskvärda. Fokusera på dessa beteenden. Beröm dem som gör rätt och beröm varje litet steg i rätt riktning.

OBM handlar om att tillämpa kunskaper från den beteendeanalytiska grenen av inlärningspsykologin på organisationer. OBM är enkelt i teorin, men svårare i praktiken, eftersom det handlar om att också ändra vårt eget beteende. Läs mer i boken OBM-Ledarskapets psykologi av Leif E Andersson och Mira Klintrot.

Scilla erbjuder UGL-kurser i Abisko och Skellefteå. På en UGL-kurs får du träna dig i att vara tydlig i din kommunikation, visa uppskattning och ge Jag-budskap. Vill du vara med? Läs om UGL, om oss och våra kursgårdar på www.scilla.se . Har du frågor, kontakta oss gärna per mail eller telefon.

Hälsningar från ett vitt och soligt Umeå!

Elisabeth Berggård