18 juni 2012

Chefens fallgropar

Fem fallgropar i din chefsroll.

1. Bli Bror Duktig!
Om du tror att du kan allt bäst, tappar dina medarbetare sin arbetslust  och initiativförmåga. Du får ägna dig åt detaljstyrning och din arbetsbörda ökar. Inse att dina medarbetare kan saker som du inte kan.


2. Bli genomskinlig!
Skyll inte obehagliga beslut på ledningen, "dom där uppe". Du blir en del i gruppen och tappar så småningom ledningens förtroende. Ta ansvar för ledningens beslut. Du är en del av ledningen.


3. Bli osynlig!
Om du låter någon medarbetare i gruppen styra dig i dina beslut, blir  den personen den verkliga ledaren, den som har makten i medarbetarnas ögon. Du förlorar din auktoritet i gruppen. Lyssna gärna på medarbetarnas synpunkter, men fatta ditt eget beslut och motivera.


4. Bli gisslan!
Om du faller till föga för medarbetarnas hot ("om jag inte får högre lön ska jag ...."), så kommer beteendet att sprida sig i gruppen. Medarbetarna inser att det lönar sig att hota. Även om du undviker problem på kort sikt, blir dina problem på lång sikt desto större. Stå emot hot!


5. Göra revolution!
Ändra inte allt när du kommer som ny chef! Medarbetarna känner att deras jobb inte uppskattas av dig och även de mest värdefulla medarbetarna lägger av. Släng inte ut barnet med badvattnet! Studera i stället noga vad som fungerar bra och vad som behöver ändras. Gör förändringar i lagom takt efter diskussion och förankring i arbetsgruppen.
 

Vill du hämta inspiration till ditt ledarskap i en miljö, där du är långt ifrån din vardag? Du har chansen att uppleva en fantastisk UGL-vecka i storslagen natur i Abisko  27-31 augusti. Läs mer om UGL, om oss och våra kursgårdar på www.scilla.se . Har du frågor, kontakta oss gärna per mail eller telefon.

Ha en härlig midsommarvecka!

Elisabeth Berggård

07 juni 2012

"Död mans test" - fokusera på beteenden!

"Vi har inga problem med att ha lata anställda - inte så länge de gör det de ska på arbetstid!"
Ur boken OBM-Ledarskapets psykologi av Leif E Andersson och Mira Klintrot

De flesta av oss har svårt att se skillnad på beteenden och egenskaper. Vi är skolade att se hur andra ÄR mer än att se vad de GÖR. Jag var helt nyligen på en gruppresa utomlands. När vi träffade vår guide gav hon ett intryck av att vara oengagerad och trött. Jag och mitt ressällskap undrade hur hon skulle klara av att leda och organisera under veckan. Det fungerarade utmärkt - hon delade med sig av sina kunskaper, informerade tydligt om tider, höll ett lagom tempo, fixade smakliga måltider och ordnade praktiska problem som dök upp. Jag fick än en gång en påminnelse om att det är vad vi gör som har betydelse, inte hur vi är.

Hur skall vi då lära oss att skilja på egenskaper och beteenden. Träna på "Död mans test" - om en död man kan göra något så är det inte ett beteende. En död man kan åka buss, men inte kliva på bussen. En död man kan vara på jobbet, men kan inte komma i tid. Det är resultat som räknas och det är beteenden som ger resultat. Fokusera din feedback på beteenden.

På en UGL-kurs får du träna dig att se beteenden hos dina kurskamrater. Du har ännu chansen att uppleva en fantastisk UGL-vecka i storslagen natur i Abisko i sommar. (Och inga mygg i juni, augusti eller september). Läs mer om UGL, om oss och våra kursgårdar på www.scilla.se . Har du frågor, kontakta oss gärna per mail eller telefon.

Ha en skön juni-helg!
Elisabeth Berggård