15 september 2012

Sitter det i väggarna?


"Tänk vilken fantastisk metod, att prata direkt med varandra."
Will Schutz i boken Den goda organisationen

För många år sedan var jag ansvarig för lokalförsörjning på en statlig myndighet. Vår enhet skulle av utrymmesskäl få nya lokaler. Jag blev då kontaktad av en annan myndighet som ville byta till sig de nya lokalerna mot att vi tog deras gamla. Företrädaren för myndigheten ville ha nya lokaler för det var alltför mycket som "satt i väggarna". Jag svarade att "det var nog inte i väggarna det satt". Det blev inget byte av lokaler.

Vi har en benägenhet att tro, att vi kan bli av med problem om vi gör något som medarbetarna blir glada av - nya och fräscha lokaler, en kick-off, en personalfest eller en rolig konferens. Det är som att ta Alvedon mot smärta, smärtan försvinner tillfälligt men den kommer igen så länge orsaken finns kvar. Om "det sitter i väggarna" är enda vägen att ta reda på VAD "som sitter i väggarna", dvs vad fungerar bra, vad fungerar mindre bra, vad kan vi göra åt det. Detta kan man enkelt göra i ett möte, där varje medarbetare berättar hur man upplever situationen och där man sedan diskuterar öppet inför varandra vad man skall göra åt det. Den bästa metoden att lösa problem är att prata direkt med varandra! 

Vill du ha hjälp med att få medarbetarna att öppet diskutera situationen på arbetet och hur man skall förbättra den? Hör av dig till oss! Vill du träna dig i att kommunicera direkt och klart? Gå en UGL-kurs!  Se kommande UGL-kurser på vår hemsida www.scilla.se.  Hör av dig till info@scilla.se om du vill ha en kursinbjudan.

Hösthälsningar från ett soligt Solna!
Elisabeth Berggård