04 december 2012

Mannen som utbildar ljusets mödrar.

Såg du programmet Ljusets mödrar i SVT den 28 nov? En fantastisk dokumentär om kvinnor från Jordanien som utbildas till solcellstekniker. Missade du programmet kan du se detpå SVT play.

Mannen som står bakom utbildningen heter Bunker Roy. Han föddes i en rik familj i Indien, tog en universitetsexamen, blev inspirerad av Gandhi och har sedan ägnat sitt liv åt att förbättra livet för de fattigaste i Indien. Hans idé var att använda den praktiska kunskapen som fanns hos befolkningen i stället för boklig kunskap för att förbättra levnadsförhållandena på den indiska landsbygden. Han grundade ett universitet för de fattiga, Barefoot University. Där utbildar man barfotaläkare, - tandläkare, -barnmorskor. Dessa tar med sig sin kunskap och sprider den vidare i sina hembyar. Numera utbildas också "solcellsingenjörer", främst kvinnor, som på sex månader lär sig solcellsteknik. Därefter far de hem till byarna och ser till att de blir upplysta. Nu kan man i dessa byar tända lampor, laga mat på elektrisk spis, ladda sina mobiler m m. Barfotauniversitetet har utbildat solcellsingenjörer från Jordanien, Afghanistan och Afrika, där det idag finns 300 solcellsingenjörer, alla kvinnor.

Se ett föredrag med Bunker Roy http://www.ted.com/talks/bunker_roy.html?utm_campaign=cmp_150020&utm_source=getanewsletter. Och läs Hanne Kjöllers artikel i DN om Bunker Roy här: http://www.dn.se/ledare/signerat/han-lyser-upp-varlden?utm_campaign=cmp_150020&utm_source=getanewsletter  

Vill du bli "upplyst" på en UGL-kurs? Under en intensiv vecka får du veta vad dina kurskamrater uppskattar hos dig och vad de vill se mer av. Du får också förståelse för varför grupper "gör som dom gör". Du kan läsa mer om UGL, om kursgårdarna och om oss handledare på vår hemsida www.scilla.se . Vill du ha en kursinbjudan, maila oss på info@scilla.se .

Hälsningar från ett snöpudrat Solna!

Elisabeth Berggård