29 april 2013

Abisko i september

I guideboken "Upplev Sverige" har Peter Hanneberg, Mats och Åsa Ottosson beskrivit och fotograferat tusen sevärdheter i Sverige. Dagens Nyheter har bett Peter Hanneberg plocka ut tio favoriter från norr till söder. Hans tips publicerades i DN den 21 april 2013. Bland "tio-i-topp" fanns Abisko i september. Så här skriver författaren:

"Från Njullas sluttning rullar utsikten över Torneträsk ut sig. Sjön vilar sina sjutton miljarder kubikmeter vatten mellan fjällryggarna som ett innanhav. I dalen gräver Abiskojåkk en kanjon genom det hårda skifferberget och bortom jåkken stirrar sjön Njakajaures mörka öga mot himlen utan att blinka. Höj sedan blicken. Där har någon fornjätte bitit en glupsk tugga ur fjällmassivet Tjuonatjåkka-Nissontjårro och öppnat den pampiga U-dal som är Lapporten.
Till STF:s fjällstation i Abisko återvänder vi gärna, historisk, välskött, ett hotell mer än ett vandrarhem. God och riklig mat och vedbastu nere vid Träsket. I Abisko är hösten vacker och myggfri. I september färgas björkskogen och myrarna gulröda och den första pudersnön garnerar fjälltopparna. Här börjar Kungsleden med fjällstationen som den ideala basen för dagshajker, grottbesök, fiske och sightseeing i trakten. Alla dessa attribut toppas av att Abisko är en av Sveriges solsäkraste platser."

Sugen på att komma till Abisko?Du kan kombinera nytta med nöje - gå en UGL-kurs i Abisko 2-6 september. Du hinner njuta av naturen på tidig morgon, under våra lunchpauser och kanske en stund på kvälletn Är det dåligt väder, sitter du vid panoramafönstret, känner värmen från brasan i öppna spisen och ser molnens och vindarnas framfart över Torneträsk. Vill du se mer av naturen, boka extra dygn före eller efter kurs. Det blir en vecka att minnas länge! Läs mer på www.scilla.se .

Ses vi i Abisko?
Elisabeth Berggård