27 maj 2013

Har du en motarbetare?

Identifiera din motarbetare!

Tycker du att du gör allt rätt och agerar enligt regelboken? Känner du att du är på rätt väg, men ändå finns det något som skaver? Du får inte kritik, men inte heller stöd och uppskattning. Du undrar vad du gör för fel. Det finns kanske en motarbetare i din omgivning, en person i eller utanför din grupp som motarbetar dig, som har en dold agenda. Det kan vara någon som vill ha ditt jobb, vill ha mer inflytande eller missunnar dig framgång, en person som underminerar din ställning genom att i lönndom påverka din omgivning.

Hur identifiera och hantera en motarbetare?

1. Hur upptäcka motstånd?
- rör dig i verksamheten, håll korpgluggarna öppna
- uppmärksamma alla
- fråga om arbetsmiljö och relationer i medarbetarsamtal och vid andra lämpliga tillfällen

2. Signaler på motstånd
- personen undviker dig
- skämtar inte med dig och svara inte på skämt
- du får inte respons
- svara undvikande på direkta frågor
- ser dig inte i ögonen
- ställer utmanande frågor när andra hör på

3. Vid misstanke om motstånd
- ta ett enskilt samtal
- våga fråga (Accepterar du mig som chef/kollega etc...? Ställer du upp på att....? Ett uteblivet eller undvikande svar betyder "Nej".
- ge tydlig feed-back, gärna i form av ett JAG-budskap (beskriv beteende som du ser, din känsla inför detta, konsekvenser och ditt behov/vad du önskar)

4. När motstånd är konstaterat
- analysera läget
- bedöm risker
- välj strategi
- sök stöd (hos din chef, någon kollega, HR eller annan i organisationen du har förtroende för)
- ta ett allvarligt samtal, säg vad du vill och kräver
- fråga om denne accepterar dina villkor
- Om nödvändigt - använd dina befogenheter, men gör det i samråd med HR eller chef (ändra arbetsuppgifter, omplacera, erinran/varning, uppsägning)

Uppträd självsäkert, även om du inte känner dig så. Visa att du kommer att stanna kvar på din post, även om du helst skulle vilja hoppa av. Om motståndet ligger hos din chef - börja se dig om efter annat jobb!
Lycka till!
Elisabeth Berggård

10 maj 2013

Siffror döljer värderingar

"Siffor och sammanhang går inte ihop. Mänskliga beslut kräver mer än vad den enkla maskinen på skrivbordet klarar."

Citatet ovan är hämtat från en kolumn i Dagens Nyheter den 25 februari 2013 skrivet av David Brooks. Med datorers hjälp kan vi insamla, bearbeta och redovisa stora mängder data om det mesta i vårt samhälle - hur många elever som får godkänt i matte, hur många patienter varje vårdcentral har i genomsnitt per dag, vilken mat vi köper i butiken m m. Dessa data analyseras, slutsatser dras och på den grunden planerar man åtgärder för att styra verksamheter. Siffror kan mäta antal sociala interaktioner men inte deras kvalitet. Vi måste någonstans i den processen lägga till värderingar - vad är bra, vad är dåligt, vad är önskvärt och icke önskvärt. Hur kan beslut som till synes ger bra effekt på kort sikt, påverka oss på lång sikt? Våra hjärnor är inte datorer eller räknemaskiner. Däremot kan de i motsats till datorer uppfatta sociala signaler. Det leder till förtroende, en grundval för allt mänskligt beteende.

I kolumnen i DN skriver David Brooks: "Affärer bygger på förtroende. Förtroende är ömsesidighet med tillsats av känslor. Människor och företag som uppträder anständigt under svåra tider vinner tillgivenhet och självaktning, vilket är utomordentligt värdefullt även om det inte kan mätas i siffror." Lita ibland mer på din magkänsla än på siffrorna.

Känslor styr oss medvetet och omedvetet. Under en UGL-kurs får du fundera över hur känslor påverkar dig. Du har ännu chansen att gå en UGL-kurs i Abisko, en plats kvar på kursen 10-14 juni p g a återbud och ännu platser kvar på UGL 2-6 september. I höst har vi kurser i Saltsjöbaden, Skellefteå och Solna. Läs mer på www.scilla.se .

Ha sköna majdagar!
Elisabeth Berggård