30 december 2013

Ledarskap enligt Nelson Mandela

"Bästa sättet att lösa problem är den fredliga vägen"
Detta säger Nelson Mandela i ett av sina tal. Mandela var advokat, aktiv i ANC och stod till en början för icke-våld. Efter Sharpevillemassakern, där 69 svarta sköts till döds, bytte han ståndpunkt och uppmanade till väpnad kamp mot apartheid. År 1962 arresterades Mandela och dömdes till livstids fängelse för att ha lett arbetare i strejk och ha lämnat landet olovligen. Andra ANC-medlemmar dömdes också till långa fängelsestraff.

Nu började den fängelseperiod som kom att vara i 27 år. Under denna tid ändrades Mandelas inställning till våld och hans syn på sina medmänniskor. Han lärde känna sina vita fångvaktare och insåg att ingen människa är alltigenom ond eller god. När F W de Klerk blev president i Sydafrika 1989, var Sydafrika ett isolerat land och ekonomin var i gungning. Trycket att frige Mandela var stort från omvärlden. F W de Klerk tog då initiativ till hemliga förhandlingar i fängelset med Mandela i syfte att avskaffa apartheid. På Mandelas begäran frigavs först hans ANC-kamrater, sedan även han själv (1990) och vägen till demokrati påbörjades. I det första demokratiska valet 1994 valdes Nelson Mandela till president och han utsåg F W de Klerk till sin vice president. Dessa båda tilldelades fredspriset för det fredliga borttagandet av apartheid.

Den f d "terroristen" har blivit världens mest hyllade ledare. Han har blivit vän med Bill Clinton och drottning Elizabeth, han har tagit emot alla som vill träffa honom, såväl presidenter och kungligheter som vanliga sydafrikaner. Själv vill han inte bli betraktad som helgon.

Vad kan vi då lära av Nelson Mandelas ledarskap?
- Bli medveten om svagheter både hos sig själv och andra.
- Bemöta alla med samma respekt oavsett åsikt, rang eller hudfärg.
- Samtala med sina fiender, söka förståelse och hitta samförståndslösningar.
- Vara tydlig med det som är viktigast och inte vika undan i detta.

Vill du förstå dig själv och andra bättre? På en UGL-kurs ger och får du feed-back, bygger relationer och ökar din självinsikt. "Alla borde gå UGL" skriver ofta deltagare i utvärderingar efter UGL-kurser. Ge dig själv en nyårspresent genom en anmälan till en av våra UGL-kurser 2014 i Abisko, Skellefteå eller Stockholm! Vi har stor erfarenhet av att leda UGL-kurser och har många hundra nöjda deltagare som har gått kursen hos oss. Läs mer på www.scilla.se !

Ett Gott Nytt År 2014 tillönskas av Elisabeth Berggård, Scilla Chefsstöd AB