30 januari 2014

Hur få en effektiv arbetsgrupp?

Strävan hos varje ledare är att få sin arbetsgrupp att bli effektiv. För detta krävs ett ledarskap, som kan ge gruppen det den behöver i varje utvecklingsfas. Susan A Wheelan beskriver faserna och hur ledaren skall styra i respektive fas.

Fas I: Tillhörighet och trygghet
Den fråga deltagare i en ny grupp ställer sig är "Vill jag vara med i den här gruppen?" och "Kommer jag att bli accepterad?". Gruppdeltagarna vill smälta in, tar inga risker, vill inte bli avvikande i gruppen.
Som ledare i denna utvecklingsfas skall du skapa trygghet i gruppen genom att vara tydlig, ge struktur, fatta beslut och styra med fast hand.

Fas II: Opposition och konflikt
När någon i gruppen börjar ifrågasätta vad du säger eller gör, skall du vara nöjd. Då börjar gruppen gå över i nästa utvecklingsfas. Nu vill gruppmedlemmarna visa sina egna behov och sin egen kompetens. Man börjar konkurrera med varandra, ifrågasätter syfte, ledare och mål. Man tar risker och konflikter blir synliga.
Som ledare i denna fas skall du stödja och handleda, se till att konflikter löses, att varje medarbetare hittar sin roll och får använda sin kompetens i gruppen. Många grupper fastnar i detta stadium.

Fas III: Tillit och struktur
I denna fas börjar medlemmarna ha hittat sina roller, trivs i gruppen och ökar graden av samarbete. Kommunikationen blir öppen och uppgiftsorienterad.
Som ledare ska du nu utveckla kompetensen hos medarbetarna, se till att de blir duktiga på sina uppgifter och börja delegera dina uppgifter till gruppen. Se till att "fler kan mer" d v s minska sårbarheten i gruppen.

Fas IV: Arbete och produktivitet
Gruppen är nu ett högpresterande team, som tar ansvar, fokuserar på målen och lägger energi på att genomföra sina uppgifter. En grupp i detta stadium utvärderar vad man gjort och förbättrar ständigt. Man hanterar konflikter konstruktivt och feedback är självklar i det dagliga arbetet.
Som ledare kan du nu slappna av och delta som en expertmedlem i teamet. Du kan se framåt mot nya mål, men måste vara uppmärksam på tecken som tyder på att gruppen går tillbaka i utvecklingsfas och ingripa när det behövs.

Läs mer i boken Att skapa effektiva team av Susan A Wheelan

Under en intensiv UGL-vecka får du möjlighet att uppleva en grupps utveckling genom stadierna. På köpet får du egen utveckling med nya insikter. Se kommande UGL-kurser på www.scilla.se .

Vinterhälsningar
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

23 januari 2014

Talang, tur eller...?

"Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag" sa Ingemar Stenmark när en reporter tyckte han hade tur med hundradelarna.
Författaren Malcolm Gladwell har i sin bok Framgångsfaktorn undersökt vad som gör människor framgångsrika. Har man talang och föräldrar som uppmuntrar och stöttar, är förstås chansen till framgång större. Men det finns andra faktorer som påverkar framgång. För idrottsmän i lagidrotter är det en fördel att vara född i början av året. De duktigaste ishockeyspelarna är födda januari-mars. Då träningen är indelad efter födelseår, är de tidigt födda större och starkare än sina kamrater. Därför anses de vara duktigare redan från början, får mer uppmuntran och träning och blir därmed duktigare.

För att bli mycket rik måste man ha tur och födas under viss tidsperiod. De rikaste människorna i mänsklighetens historia föddes under 1830-talet. De började verka och blev rika under industrialismens genombrott på 1860-1870-talen. Bill Gates och andra kända IT-entreprenörer är födda 1954-1956 och var 20 år när den första persondatorn kom 1975.

Det räcker inte bara med talang, stöttning och tur, man måste också förvärva "praktisk intelligens" (enl psykolog Robert Sternberg) d v s veta när man skall säga vad till vem, för att få som man vill. Men för att bli framgångsrik krävs framförallt hårt arbete. När persondatorn slog igenom hade redan Bill Gates lagt ned tusentals timmar på programmering sedan tidiga tonåren. Hur blev Beatles världens populäraste band? I början av sin karriär spelade de på strippklubbar i Hamburg i ett och ett halvt år, upp till åtta timmar per dag, sju dagar per vecka. När de slog igenom 1964 hade de spelat live 1200 gånger och därigenom utökat sin repertoar och professionalitet. Det krävs 10 000 timmar av hårt arbete för att nå framgång, menar Malcolm Gladwell. Ingemar Stenmark hade rätt. Det är framförallt träning som ger "tur" i livet.

Vill du träna dig i ditt ledar- eller medarbetarskap under en intensiv vecka? Gå en UGL-kurs! Du får bl a träna dig i att ge och ta emot feedback, lyssna aktivt och kommunicera direkt och klart. Läs mer på www.scilla.se.

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

12 januari 2014

Vänlighet lönar sig!

Att ha ovänner tar energi - motmedlet är vänlighet!
År 1809 var Sverige i krig med Ryssland. Den ryska armén invaderar från norr och når Skellefteå. Sedan de besegrat den svenska hären på Lejonströmsbron, Sveriges äldsta träbro, intar den ryske generalen Schuvaloff prästgården och gör den till sitt högkvarter. Prostfamiljen har flytt, men värdinnan Margareta Renhorn stannar kvar. Hon tar så väl hand om de ryska officerarna, att de skonar prästgården från att brännas ner, när de drar vidare. På Scillas UGL-kurser i Skellefteå  kan vi i dag njuta av läcker mat och gott fika i prästgården, som ryssarna skonade tack vare värdinnans goda kokkonst och vänlighet.

Har du någon du har svårt för, en person du undviker? Man behöver inte alltid "prata ut" om det som skaver och irriterar. Det kan räcka med ett vänligt ord eller ett beröm. Din motpart blir glatt överraskad, er relation tinas upp och din energi kan riktas mot mer konstruktiva mål. "För mig får folk vara som dom är" sa en gång en av mina medarbetare. Jag behöver inte spilla min energi på att andra inte är som jag vill. Jag kan välja nivån på vårt samarbete och umgänge. Och det kostar inget att visa vänlighet även mot dem jag inte gillar. Testa Margareta Renhorns strategi!

Vill du vara med på UGL-kurs på Stiftsgården i Skellefteå och njuta av den goda mat och vänlighet som erbjöds de ryska officerarna? Stiftsgården ligger idylliskt intill Skellefteälven och dess promenadstråk, landskyrkan från 1300-talet och den gamla "bonnstan", kyrkstugorna som bönderna byggde för att övernatta i vid storhelger och kyrkobesök. Vi bor i moderna, fräscha rum i kursgården, avslutningsmiddag på torsdag äter vi i källarvalv från 1600-talet. Du tar dig enkelt till Stiftsgården med bil, flyg från Arlanda/flygbuss, med tåg eller buss. Hör av dig till info@scilla.se , så skickar vi mer information och en kursinbjudan.

God fortsättning på 2014!
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd