23 februari 2014

Gruppens upplösning

Susan Wheelan har i sin forskning kring gruppdynamik och ledarskap konstaterat, att när en grupp står inför upplösning, förändras gruppen. Det kan handla om omorganisation, nedläggning eller annan större förändring. Den fråga varje medarbetare ställer sig vid  en större förändring är "Vad händer med mig och mitt jobb?". Det blir oro och otrygghet i gruppen, man börjar konkurrera om arbetsuppgifter, värna revir, försöker skydda sitt eget område från förändring. En del medarbetare jobbar på som vanligt och vill inte inse att det blir förändring.

Som ledare måste jag då försöka skapa trygghet i otryggheten, ge kontinuerlig information om det som kommer att hända, men också vad som ännu inte har hänt, detta för att förebygga rykten och spekulationer. Jag skall ge stöd där det behövs, men också få dem som sticker huvudet i sanden, att inse realiteter. Ge gruppen möjlighet att se tillbaka och utvärdera vad man åstadkommit. Det är viktigt med ritualer i samband med att man gör avslut med en grupp, att på något sätt markera att nu är det definitivt slut.

Lika viktigt som det är för en grupp att få ett bra avslut, är också avslutet viktigt för en enskild medarbetare som lämnar gruppen. Markera att medlemskapet i gruppen upphör genom en ritual; kanske ett tack i samband med ett gemensamt fika, en gåva eller en blombukett. Glöm inte bort dem som slutar efter en längre ledighet från arbetsplatsen. Ingen medarbetare skall lämna en organisation och kunna säga "Inte ett tack fick jag för allt mitt slit.". En missnöjd f d medarbetare är en dålig reklam för organisationen.

När vi slutar en UGL-vecka  har vi alltid en ritual för att markera att kursen är slut. Men vi påminner också om hur viktigt det är att skapa en bra återkomst till sitt vanliga liv. Mina nära och kära uppskattar om jag först intresserar mig för hur de har haft det, innan jag själv berättar om mina upplevelser. Vill du uppleva en UGL-vecka? Hör av dig till info@scilla.se eller läs mer på vår hemsida www.scilla.se .

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd