29 april 2014

Mer information - ett ständigt behov

Stå ut med att du inte helt kan tillfredsställa behovet av information hos dina medarbetare.
På ett seminarium om information och kommunikation, sa Helen Stålnert med förflutet som journalist och informationsdirektör på SVT, SAAB och SSAB, att informationen inom företag aldrig upplevs räcka till.

Medarbetare vill veta vad som hänt, vad som skall hända och vad som kanske kommer att hända. Under mina år som chef var det ett genomgående önskemål i medarbetarsamtalen, att informationen skulle förbättras. Trots att vi försökte hitta nya former för detta kvarstod behovet. Så småningom insåg jag, att informationsbehovet aldrig helt kunde tillfredsställas. Om dina medarbetare är nöjda med allt annat än informationen, kan du vara nöjd. Det kanske räcker med att vara "good enough" på att informera.

Vill du träna dig i att kommunicera? Gå en UGL-kurs där du tränar dig i att kommunicera klart och tydligt - att berätta, att lyssna, att fråga, att förtydliga - för att skapa förståelse för varandras beteenden och behov. Vi har några  platser kvar på våra UGL-kurser i storslagna Abisko 9-13 juni och 8-12 september. Läs mer på www.scilla.se.

Citat efter UGL-kurser i Abisko:
"Abisko - en underbar plats för denna kurs."
"Ni handledare har varit mycket inspirerande."

"Jag skulle inte ha kunnat göra en sådan här resa i något annat sammanhang."
"En underbar balans mellan teori och praktik"
"Tack för en jättebra upplevelse. Hoppas ni fortsätter mycket längre till så att fler får chansen. Och fortsätt att vara här uppe i Abisko."
"Fantastisk miljö för denna kurs, tacksam att jag fick se denna plats." (Abisko)

En skön vårhelg tillönskas av

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

16 april 2014

Eld, vatten och kungligheter på våra kursgårdar

Kursgårdarna där vi håller våra UGL-kurser har många gemensamma nämnare.
Våra kursgårdar är noga utvalda från några grundkriterier:
- Vi skall bo bra i enkelrum med dusch/wc till varje rum.
- Vi skall få njuta av god, vällagad mat.
- Man skall kunna nå kursgården med kollektiva transportmedel.
- Det skall vara sköna omgivningar för promenader/jogging.

Vi har upptäckt att våra kursgårdar har fler gemensamma nämnare:

Eld- Abisko turiststation brann upp 1949. Turistföreningen bestämde då att uppföra en ny station som inte kunde brinna upp. Det blev en byggnad i tegel, inte så vacker på utsidan, men med magnifik utsikt när man är inomhus.
- Stiftsgården i Skellefteå var sedan 1500-talet prästbostad. Prästgården brann upp två gånger, 1531 och 1681. År 1799 byggdes en ny prästgård. Vid 1809 års krig använde ryssarna prästgården som sitt högkvarter. De brände inte ned prästgården när de drog vidare, då de blivit så väl omhändertagna av värdinnan Margareta Renhorn.
- Säby Säteri drabbades dock av ryssarnas härjningar på Värmdö, då herrgården brändes ned 1719. Sitt nuvarande utseende fick herrgården i början av 1900-talet. År 2010 uppkom brand i huvudbyggnaden med vattenskador som följd. Byggnaden är nu vackert renoverad.

Vatten
Våra kursgårdar har närhet till vatten. Intill turiststationen i Abisko brusar Abisko-jokken och rinner ut i det milsvida Torneträsk. I Skellefteå promenerar vi längs Skellefteälven. På Säby säteri har vi närhet till havet.

Kungligheter-Malmbanan, som passerar Abisko turiststation, invigdes år 1903 av Oscar den II. Därefter besökte många konstnärer, bland dem prins Eugen, Abisko nationalpark. Kung Carl Gustaf besökte turiststationen vid dess 100-års jubileum år 2002.
- När Stiftsgården i Skellefteå var prästgård besöktes gården av Karl XI 1694, av kung Adolf Fredrik 1752 och av Karl XV 1858.
- Säby säteri tillkom genom att kung Johan III år 1570 skänkte säteriet till adelsmannen Tomas Engelsman. Genom adelsprivilegierna blev han, liksom ägare till övriga säterier, befriad från att betala skatt.

Vill du gå UGL på någon av våra kursgårdar? Du får njuta av god mat i miljö med anor, ta promenader i vacker natur och får dessutom insikt om både dig själv och andra, om gruppdynamik och ledarskap. Se kurstillfällen på www.scilla.se.
Några citat efter våra UGL-kurser:
- Jag känner mig mycket modigare.
- En otrolig utveckling. Verktyg som är direkt applicerbara i privatliv och arbete.
- Kraftfullt verktyg att lära känna sig själv.
- En fantastisk resa som måste upplevas.
- Alla borde gå denna kurs.

Glad Påsk!
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Att våga - eller inte?

"Forskningen pekar mest på att självkänsla är ett resultat av att man klarar utmaningar och har goda relationer, i stället för tvärtom." Det säger psykologen Martin Forster i en artikel i Dagens Nyheter den 26 mars. Han har skrivit boken "Jag törs inte men gör det ändå" om hur man kan hjälpa barn att övervinna sin rädsla för att de skall våga göra det som de själva vill eller måste göra.

Jag befann mig för många år sedan på en äventyrsanläggning med några kollegor. Vi fick möjlighet att gå en höghöjdsbana mellan trädtopparna. Jag vägrade eftersom jag är höjdrädd. En av mina kollegor försökte övertala mig. Hon menade att om jag utmanade mig själv och gick banan, skulle jag också våga göra annat i mitt liv som jag är rädd för. Jag svarade då att det kan jag väl göra direkt om jag vill, utan att ta omvägen via en höghöjdsbana.

Martin Forster säger i artikeln "Målet är ofta jag skall inte vara rädd. I stället kanske man ska se som ett mål att man ska kunna göra det man vill, även om man är rädd. Forskning tyder på att självkänslan då kan komma på köpet." Man behöver inte heller utmana alla slags rädsla. Ibland är det befogat att vara rädd.

Som förälder kan man hjälpa och uppmuntra sitt barn att kunna göra saker som det själv vill eller måste göra men inte vågar. Det kan stärka barnets självkänsla. (Det torde också gälla i förhållande mellan chef och medarbetare.) Läs artikeln i DN här.

En utmaning att gå UGL? Det finns rykten om UGL- att det är en tuff och jobbig kurs. Visst, det är långa dagar, intensivt och man vet i förväg inte vad som skall hända, då kursen är upplevelsebaserad. Men det är inte "farligt" att gå UGL. Det "farligaste" vi gör är att träna oss i kommunicera direkt och klart med varandra. På en seminariedag för UGL-handledare sa vår föreläsare: "På UGL kan man inte göra rätt, inte heller göra fel, man kan bara lära sig." Man bör dock inte gå kursen när man är i en akut livskris. Det finns inte mycket utrymme för lärande om ens tankar och fokus ligger utanför kursen. "Jag känner mig modig och stolt över att jag vågade utsätta mig för det här", skrev en deltagare efter en UGL-kurs. Deltagare som har farhågor kring kursen ser ganska snart under kursveckan att dessa är ogrundade, att det inte handlar om att "bryta ner och bygga upp", utan att utmaningen ligger hos en själv att våga säga vad man tycker och tänker.
Intresserad? Läs om våra UGL-kurser i Stockholmsområdet, i Skellefteå eller Abisko på vår hemsida www.scilla.se .
Elisabeth Berggård