27 maj 2014

Midnattssol i Abisko

Från och med i dag, den 27 maj, syns midnattssolen i Abisko. Från toppen av fjället Njulla har man en magnifik utsikt över fjällvärlden mitt i natten.

Abisko turiststation ligger i Abisko nationalpark där Kungsleden börjar. Det finns fina vandringsleder för kortare eller längre vandringar i området. Turiststationen är ett resmål för alla åldrar. I sommar erbjuder Abisko turiststation ett barn per vuxen att bo gratis. Läs mer om Abisko turiststation här.

Vill du uppleva UGL i fjällvärld? Vi kan erbjuda två UGL-veckor i sommar, antingen 9-13 juni eller 8-12 september. Vi har några platser kvar på båda kursveckorna. Under en UGL-vecka finns det inte mycket tid att se sig om i naturen mer än morgon och lunchpromenader. Vill du hinna uppleva mer av fjällvärlden i samband med UGL-kurs, kom till Abisko på lördag före kurs och var med på en av turiststationens dagsturer med bergsguide. Läs mer om våra UGL-kurser på www.scilla.se eller kontakta oss på info@scilla.se för mer information.

Ha en skön Kristi Himmelfärdshelg!

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd AB

22 maj 2014

Sluta med att lösa andras problem.

"Din uppgift är att lära dina medarbetare att själva lösa sina problem och konflikter."
Det skriver Leif E Andersson, leg psykolog och ledarskapsutvecklare, som svar på en fråga i tidningen Chef. Leif menar att chefens uppgift är att hjälpa medarbetarna att klara det jobb de är anställda för, och i detta ingår också att kunna samarbeta med sina kollegor. Läs frågan och Leifs svar här.

Leif E Andersson har skrivit boken OBM-Ledarskapets psykologi. OBM står för Organizational Behavior Management, en teroi om hur man ska leda med fokus på beteende och konsekvenser. Scilla har tidigare arrangerat tre mycket uppskattade kurser i ämnet med Leif  Andersson som kursledare. I november ger vi en kurs igen med Leif i Luleå den 4-5 november. Pris 7 800 kr + moms. Intresserad? Maila oss på info@scilla.se så skickar vi en kursinbjudan.

Har du gått UGL än? UGL är inte bara en utbildning för chefer. Försvarshögskolan skriver i sina anvisningar till oss handledare "UGL är avsedd för alla människor oavsett bakgrund." Du har nytta av UGL oavsett du är ledare, medarbetare, förälder, vän eller kollega. Vill du vara med på någon av våra UGL-kurser i Abisko 9-13 juni eller 8-12 september? Vi har platser kvar på dessa kurser. Vi har också en UGL-kurs i höst i Skellefteå 17-21 november och två kurser i Stockholm 13-17 oktober resp 1-5 december. Läs mer på vår hemsida www.scilla.se.

Hälsningar från ett sommarvarmt Stockholm!
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

13 maj 2014

Givare, tagare eller matchare?

"...nyckeln till framgång är att använda givandets fördelar och samtidigt försöka minimera kostnaden."

Det menar Adam Grant i sin bok GE och TA. Enligt Grant visar samhällsvetenskapliga studier, att vi människor skiljer oss åt i vår syn på ömsesidigt utbyte, reciprocitet. Det handlar om var på skalan mellan givande och tagande vi befinner oss.

Tagare vill få mer än de ger och sätter sina egna intressen framför andras behov. De framhäver sig själva och ser till att få beröm och hyllningar för sina insatser. En tagare hjälper andra i taktiskt syfte när denne räknar med att få mer tillbaka än den egna kostnaden.

Givare föredrar att ge mer än de får, de fokuserar på andra, hur de kan hjälpa dem och förväntar sig inte att få något tillbaka. På jobbet bidrar de med tid, energi och kunskaper till andra, som kan ha nytta av det.

Matchare strävar efter balans mellan att ge och ta, man hjälper andra men skyddar samtidigt sig själv. en matchare vill att tjänster och gentjänster ska jämna ut sig på sikt.

Vilka är de minst framgångsrika i arbetslivet? En undersökning bland ingenjörer och läkarstudenter visar, att de minst produktiva var givarna. De gav mer än de fick, vilket gav sämre resultat för deras egen del. Givarna hjälper andra, men offrar sin egen karriär längs vägen.

Vilka är då de mest framgångsrika? Också givarna! Vad är förklaringen? När en givare lyckas med något speciellt sprider sig framgången som ringar på vattnet. Givarna skapar många kontakter, hjälper gärna andra och får i gengäld hjälp av framförallt matchare, som vill återgälda den hjälp de själva fått.

Tagare och matchare hamnade oftast i mitten mellan de mest och de minst framgångsrika. När en tagare vinner är det någon annan som förlorar. Människor tenderar då att bli avundsjuka på framgångsrika tagare och sätter gärna käppar i hjulet för deras fortsatta framgång.

Hur kan då de som ger mest också få mest? Nyckeln till framgång är att använda givandets fördelar men samtidigt försöka minimera kostnaden. I sin bok Ge och Ta ger Adam Grant många exempel på framgångsrika givare och jämför dem med tagare som framstått som framgångsrika , men som stupar på mållinjen.

Vill du öka din självkännedom? Gå UGL och kombinera med vistelse i vår nordligaste fjällvärld. Vi har platser kvar på våra kurser i Abisko vecka 24 och 37.
Några citat från utvärderingar efter UGL-kurser i Abisko:
- Miljön i Abisko är magnifik.
- Orten för kursen, Abisko, blev en upplevelse i sig, ett bra val som stämmer överens med kursens mål, nämligen att få ro och inspiration att blicka inåt.
- Proffsiga, lugna handledare, tog tag i konflikter på ett bra och lärorikt sätt.
- En djup och värdefull insikt om hur grupper utvecklas, vad som kan hända i de olika faserna och gruppens beteende i olika skeden.

Kontakta oss på info@scilla.se för information om våra UGL-kurser eller läs om UGL, om våra kursorter och våra handledare på www.scilla.se.

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd