03 mars 2015

Tips för konflikthantering.

Att tänka på vid konflikthantering, om du själv är part i konflikten eller om du skall medla i en konflikt.

1. Håll kontakt med motparten (även om denne är ovillig).
Undvikabeteende föder fantasier och fördjupar konflikten. Prata med varandra. Om du ska medla, skapa en situation, där parterna måste prata med varandra.

2. Ingenting är som det ser ut att vara."Sanningen" har många ansikten. Vad är det parterna ser, var och en utifrån sin horisont?

3. Bort med "borde". Acceptera situationen som den är! Haka inte upp dig på hur den borde vara. Acceptera betyder inte att gilla, men ger dig möjlighet att utifrån den realistiska situationen hitta en strategi för att gå vidare.

4. Sätt samtalets fokus på Här och Nu. Begränsa prat om vad som har hänt tidigare. För in samtalet på vad som är viktigast just nu. Vad behöver inblandade parter just nu?

5. Vem äger egentligen problemet? Om du ska medla , se till att du inte blir tredje part i konflikten. Lägg konflikten där den ska ligga.

6. Vad vill motparten för att bli nöjd? Fråga! Önskemålet kan vara enklare att tillgodose än du tror - och du kan säga nej eller börja förhandla.

7. Det billigaste du kan förlora är din egen prestige. Om du inser att du har fel, erkänn! Be om ursäkt (även om det svider).

8. Låt motparten behålla ansiktet!.
En slagen motpart kan bli en farlig fiende. Välj dina ord och handlingar med omsorg.

9. Ge din motpart möjlighet att välja. Den som själv får välja, även om det är mellan pest och kolera, accepterar lösningen bättre och går nöjdare ur konflikten.

10. Ta mod till dig!
Gör det du måste göra!
Fundera över:
- Vad kräver uppgiften.
- Vad behöver teamet.
- Vad behöver individen.
- Vad behöver jag göra.

Läs om konflikter och konflikthantering på Konfliktakademin.

Träna dig  att hantera konflikter på en UGL-kurs! I alla sammanhang där människor umgås förekommer konflikter, stora eller små. På en UGL-kurs tränar vi oss i att hantera konflikter genom att använda den självklara metoden att prata direkt och klart med varandra. Läs mer om UGL och våra kurstillfällen på www.scilla.se .

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd