04 oktober 2011

Den skamlösa nyfikenheten

"Morfar som under sitt långa liv skapade sig häpnadsväckande kunskaper om allt, inte bara om hönsfoder, sade följande: Om man vill samtala, inte bara tala utan verkligen samtala med människor, bör man vara skamlöst nyfiken på dem."
Ur boken Den skamlösa nyfikenheten av Astrid Seeberger

För ett par veckor sedan lyssnade jag till en intressant föreläsning av Astrid Seeberger, njurläkare och författare med rötter i Tyskland. Hon berättade bl a om sin morfar som sa att han "varken skämdes för att vilja veta eller för det som han fick veta. Sökandet och hittandet skedde bortom värderingarna om vad som var skamligt eller icke-skamligt, gott och ont." Astrid berättade också om sin far som älskade när Astrids mor berättade, också om allt hemskt hon varit med om under kriget. Då höll han om henne hårt och efteråt tog de fotbad. "Ett fotbad är kolossalt bra efter hemskheter."

Själv använder Astrid sin nyfikenhet i kontakten med sina svårt sjuka njurpatienter. Det handlar inte bara om att få veta om deras symptom utan också varifrån de kommer, vad de tycker om att göra, hur deras liv ser ut. Det hjälper henne i sin läkarroll att hitta de bästa vägarna till behandling, bot och lindring. "Morfar sade: Att samtala gör människan klok", skriver Astrid i sin bok.

På en UGL-kurs samtalar vi i fem dagar med varandra - om vad vi hoppas och befarar, vad vi vill, vad vi uppfattar, tänker och tycker. Vill du vara med? Vi har platser kvar på årets sista UGL-kurs på idylliska Stiftsgården i Skellefteå 14-18 november.

Vi erbjuder följande UGL-veckor 2012:
• Abisko turiststation 19-23 mars, 11-15 juni, 27-31 augusti, 10-14 sept
• Stiftsgården i Skellefteå 7-11 maj, 12-16 november

Vi erbjuder också en kurs i OBM-Ledarskapets psykologi i Umeå 13-14 februari med Leif E Andersson, författare till boken med samma namn. Kursen handlar om hur du som ledare, med kunskap från inlärningspsykologi och kognitiv beteendeterapi, skall kunna påverka dina medarbetare att göra ett bra jobb och fungera väl på arbetsplatsen tillsammans med andra.

Vill du få en kursinbjudan till någon av våra kurser? Skicka ett mail till info@scilla.se. Information finns också på vår hemsida www.scilla.se .

Hösthälsningar!
Elisabeth Berggård

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar