10 maj 2013

Siffror döljer värderingar

"Siffor och sammanhang går inte ihop. Mänskliga beslut kräver mer än vad den enkla maskinen på skrivbordet klarar."

Citatet ovan är hämtat från en kolumn i Dagens Nyheter den 25 februari 2013 skrivet av David Brooks. Med datorers hjälp kan vi insamla, bearbeta och redovisa stora mängder data om det mesta i vårt samhälle - hur många elever som får godkänt i matte, hur många patienter varje vårdcentral har i genomsnitt per dag, vilken mat vi köper i butiken m m. Dessa data analyseras, slutsatser dras och på den grunden planerar man åtgärder för att styra verksamheter. Siffror kan mäta antal sociala interaktioner men inte deras kvalitet. Vi måste någonstans i den processen lägga till värderingar - vad är bra, vad är dåligt, vad är önskvärt och icke önskvärt. Hur kan beslut som till synes ger bra effekt på kort sikt, påverka oss på lång sikt? Våra hjärnor är inte datorer eller räknemaskiner. Däremot kan de i motsats till datorer uppfatta sociala signaler. Det leder till förtroende, en grundval för allt mänskligt beteende.

I kolumnen i DN skriver David Brooks: "Affärer bygger på förtroende. Förtroende är ömsesidighet med tillsats av känslor. Människor och företag som uppträder anständigt under svåra tider vinner tillgivenhet och självaktning, vilket är utomordentligt värdefullt även om det inte kan mätas i siffror." Lita ibland mer på din magkänsla än på siffrorna.

Känslor styr oss medvetet och omedvetet. Under en UGL-kurs får du fundera över hur känslor påverkar dig. Du har ännu chansen att gå en UGL-kurs i Abisko, en plats kvar på kursen 10-14 juni p g a återbud och ännu platser kvar på UGL 2-6 september. I höst har vi kurser i Saltsjöbaden, Skellefteå och Solna. Läs mer på www.scilla.se .

Ha sköna majdagar!
Elisabeth Berggård


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar