03 januari 2010

En helt ny värld!

I boken En helt ny värld visar författaren Daniel H Pink på en förändringsprocess, som vi redan nu är mitt uppe i. Allt fler arbetsuppgifter, såväl produktion som tjänster, flyttas från västvärlden till utvecklingsländer. Allt mer av det arbete vi har utfört och fortfarande utför kan göras bättre och snabbare med datorer. Vad innebär det för oss? Vad skall vi syssla med i framtiden? För att överleva i den nya tidsåldern måste vi ställa oss tre frågor:

1. Kan någon göra detta billigare i något annat land?
2. Kan en dator göra det fortare?
3. Finns det efterfrågan på det jag erbjuder i en tid av överflöd?

Högteknologin är inte längre tillräcklig. Vi måste komplettera med kunnande, som framför allt aktiverar höger hjärnhalva: konstnärligt skapande, förmåga att upptäcka mönster och möjligheter, ge intresseväckande berättelser, fläta samman tankar till något nytt, känna empati och förstå mänskligt samspel, finna glädje i sig själv och locka fram det i andra och sträcka sig bortom vardagen i sökandet efter syfte och mening.

Det är en spännande och omvälvandet framtid som Daniel H Pink utmålar. Läs mer om boken och se en film med Daniel H Pink på http://www.litteraturhuset.se/.

Med varma hälsningar i vinterkylan!
Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar