10 augusti 2010

Kulturrevolution i fjällvärlden

"Det är mer än trettio år sedan jag sommarvandrade i den svenska fjällvärlden. Känslan av frihet och lycka över att befinna sig så nära himlen är densamma, men tillvaron för semestrande fjällvandrare har genomgått en mindre kulturrevolution sedan slutet på 70-talet." Detta skriver Annika Ström Melin i en ledare i Dagens Nyheter den 4 augusti 2010

Annika Ström Melins ledare handlar egentligen om medborgarens rätt till valfrihet. Hon beskriver den utveckling turismen i fjällvärlden har genomgått, där det tidigare bjöds på enkel mat och låg standard.

"I dag serveras fantasiska trerättersmiddagar i matsalen på Abiskos fjällstation. Man behöver inte skämmas över att begränsa vandringen till behagliga dagsturer. Efter en dags måttliga strapatser kan man dessutom njuta av marinerad renfilé, rårörda lingon och puré av mandelpotatis. Det erbjuds till och med ett vinpaket till middagens tre rätter. Det känns nästan otillständigt. Får man verkligen ha det så här bra på fjället?" Läs hela artikeln på http://www.dn.se/ledare/kolumner/treratters-i-fjallen-1.1148244

Många av våra deltagare som gått UGL i Abisko återvänder på semester med familj eller vänner. Känner du för att uppleva fjällen? I veckan går Fjällräven Classic, en folkfest för alla med vandring i 11 mil mellan Nikkaluokta och Abisko. 2000 vandrare deltar, varav mer än hälften från andra länder! Vill du delta i folkfesten nästa år? Låt dig inspireras på www.fjallraven.se/classic/ . Vill du ta det lugnt och vandra på egen hand mellan stugorna på Kungsleden eller bo på turiststationen och göra lagom ansträngande dagsturer och sedan njuta av trerätters middag? Läs mer om Abisko turiststation på www.abisko.nu .

Eller vill du förena nytta med nöje i Abisko? Gå en UGL-kurs i höst! Vi har platser kvar på kurserna 23-27 augusti och 13-17 september. Det är kort tid kvar och få platser. Skynda dig att boka!

Läs mer om UGL och våra övriga kurstillfällen under fliken UGL.

Augustihälsningar
Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar