21 mars 2014

Det kan räcka med beröm!

Du kan styra dina medarbetare med beröm!
På ledarsidan i DN den 25 februari citerar Susanna Birgersson en lärare som säger, att hon hela tiden letar efter önskvärda situationer och beteenden som hon kan visa uppskattning för. "Man kan berömma hur mycket som helst. Beröm är vårt starkaste styrmedel som lärare."

Detta gäller inte bara för elever utan också för medarbetare, barn och andra människor i vår omgivning. OBM-Organizational Behavior Management handlar om hur vi i organisationer kan påverka beteenden. Teorin är enkel; vi styrs mer av konsekvenser än av kommunikation och den effektivaste konsekvensen är beröm för det man uppskattar. Att tillämpa detta är svårare, då vi måste förändra vårt eget beteende för att kunna påverka andra.

Vill du lära dig mer om OBM? Vi arrangerar en kurs i OBM-Ledarskapets psykologi i Luleå den 4-5 november. Kursledare är Leif E Andersson, författare till boken med samma namn. Leif medverkar också som expert i ledarskapsfrågor i tidningen Chef. Vi har arrangerat kurser med Leif tre gånger tidigare, och deltagarna har varit mycket nöjda. Är du intresserad? Kontakta oss på info@scilla.se så skickar vi dig en kursinbjudan.

Vill du träna dig i att ge feed-back både för det du uppskattar och för det du vill se mer av? Anmäl dig till en av våra UGL-kurser. Läs mer på www.scilla.se .

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar