15 februari 2011

Lön, en dålig motivationsfaktor

"Morötter och piskor främjar dåligt beteende, skapar beroende och uppmuntrar kortsiktigt tänkande på bekostnad av långsiktighet."

Detta skriver Daniel H Pink i boken Drivkraft - den överraskande sanningen om vad som motiverar oss.

Vi har gått från ett arbetsliv, där människor fick slita för brödfödan i jobb där de under största delen av arbetstiden utförde samma saker på samma sätt. De flesta jobb i dag innebär att leta efter olika möjligheter och skapa nya lösningar. Detta kräver annan typ av motivation för att jobbet skall bli utfört på bästa sätt. Men fortfarande tillämpar vi samma belöningssystem som tidigare: "Om du ..... så får du...".

Visst har lönen betydelse! För att vara nöjda behöver vi ha en tillfredsställande grundersättning. Men forskning visar att vi inte löser en komplex uppgift bättre om yttre belöning hägrar. Snarare tvärtom! Om man blandar belöning med uppgifter som är kreativa och intressanta, kan belöningar göra mer skada än nytta. Samma sak gäller med yttre mål. Om jag sätter upp ett mål för mig själv för att bli bättre, är det oftast inspirerande och hälsosamt. Mål, som sätts av andra, kan fungera som skygglappar, som omöjliggör det breda tänkande som krävs för en innovativ lösning. Om yttre belöning är enda målet, kommer en del människor att välja den snabbaste vägen dit, även om det innebär att fuska. Vill du ändå belöna, ändra "om...så" till "nu...när" dvs till en oväntad belöning efter en väl utförd uppgift.

Är du inte övertygad? Läs boken eller lyssna på Daniel Pink här:
http://www.ted.com/talks/dan_pink_on_motivation.html
____________________________________________________________________________________

Vårtrött? Behöver du en vitamininjektion? Gå UGL i Abisko vecka 14 och upplev en fjällvärld i gnistrande vårvintersol! Kan du inte gå den veckan har du andra kurstillfällen att välja på. Klicka på Kursdatum under fliken UGL. Vill du anmäla dig eller ha mer information? Skicka ett mail till info@scilla.se.

Hälsningar från ett kallt men vintervackert Umeå!
Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar