01 mars 2011

Hur skapa arbetslust? Tio tips till chefen!

1. Rätt person på rätt plats
Se till att var och en har arbetsuppgifter som medarbetaren passar för och trivs med.

2. Stimulera till utveckling
Ge nya uppgifter, men i lagom takt så att medarbetaren inte förlorar fotfästet. Varje medarbetare behöver sin egen utvecklingstakt.

3. Delegera arbetsuppgifter
Våga släppa ifrån dig även uppgifter som du själv tycker är roliga – det finns alltid nya utmaningar för dig.

4. Visa omvärlden
Ge medarbetarna möjlighet att inhämta intryck från omvärlden, se vad som rör sig inom området, följa med på kundbesök m m för att få idéer och också mäta sin egen kompetens i förhållande till omvärldens krav.

5. Minska sårbarheten i verksamheten
Se till att minst två medarbetare klarar varje uppgift. Därigenom stimulerar du till samarbete och utveckling samtidigt som kompetensen i gruppen ökar. (Om fler klarar uppgiften riskerar du inte heller att falla till föga för hot från en medarbetare, som du inte kan undvara).

6. Underskatta inte kafferastens betydelse
Kafferasten är en utmärkt stund för informationsutbyte om aktuella arbetsuppgifter, men också ett forum för att lära känna varandra genom annat småprat, vilket stärker sammanhållningen i gruppen. För många är samvaron med arbetskamrater den viktigaste trivselfaktorn i arbetet.

7. Ge små belöningar vid oväntade tillfällen
När något har gått bra, bjud på en liten överraskning (t ex tårta, biobiljett, gemensam lunch eller annat). Tänk på att en förmån är en förmån när den införs, sedan en rättighet. Därför skall belöningen komma vid oväntade tillfällen. Belöna hellre gruppinsatser än individuella prestationer, vilket kan skapa konkurrens.

8. Se varje medarbetare
Uppmärksamma varje medarbetare, inte bara dennes prestationer utan också hur medarbetaren mår. Fråga om du ser tecken på nedstämdhet! Ge feed-back och framförallt beröm önskvärt beteende och förbättringar (även om de är små). För dialog även mellan medarbetarsamtalen.

9. Var ibland dina medarbetares "tjänare"
När du har tid och möjlighet – hjälp till där det behövs. Visa omtanke!

10. Gör gärna något trevligt tillsammans på fritiden, men....
...tänk på att många av dina medarbetare har sin fritid fullt intecknad för aktiviteter i hem och med familj och orkar kanske inte avsätta ytterligare tid för samvaro med arbetskamraterna – hur gärna de än vill. Det viktigaste är ändå att ha trevligt när man faktiskt arbetar.

Behöver du fylla på din egen arbetslust? Följ Rickard Olssons råd i Vem vem mest i TV i går kväll: "Om du vill bli bedövad av svensk natur, åk till Abisko. Väldigt vackert!". Då kan du också förena nytta med nöje - gå en UGL-kurs i Abisko samtidigt! Vi har tre platser kvar på UGL-kursen i Abisko 4-8 april. Dessutom flera sommarkurser. Passar inte det har vi också UGL-kurser på vackra platser i Skellefteå och på Höga kusten. Läs mer under fliken UGL.

Soliga vårvinterhälsningar!
Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar