31 mars 2011

Gruppdynamik - FIRO eller Wheelan?

UGL-Utveckling av Grupp och Ledare- är Sveriges populäraste och mest kända ledarutbildning. Kursen ger, utöver mycket annat, en unik upplevelse av hur en grupp utvecklas under en intensiv kursvecka. FIRO-teorin har varit den bärande teorin för UGL, som är försvarets grundläggande ledarutbildning. I den senaste versionen av UGL, UGL2008, har FIRO ersatts med Susan A Wheelans teori om gruppdynamik, IMGD,an Integrated Model of Group Development.

FIRO teorin formulerades på 1950-talet av den amerikanska psykologen och forskaren Will Schutz. FIRO står för Fundamental Interpersonal Relations Orientation och är en teori om mellanmänskliga relationer på grupparenan. Teorin handlar om våra behov av att känna oss betydelsefulla, kompetenta och omtyckta. Will Shutz fann att alla människor har dessa behov men i olika styrka hos olika individer och också i olika styrka beroende på mognaden i gruppen. När svenska försvaret ville förnya sin ledarutbildning på 1980-talet kom de i kontakt med Will Schutz och hans teori. I den utbildning man skapade, UGL, gjorde man, med FIRO som grund, en pedagogisk modell för hur en grupp utvecklas. När UGL började spridas till den civila marknaden i Sverige under 90-talet kom FIRO att betraktas som en grupputvecklingsteori i vårt land.

Försvarshögskolan, som förvaltar och utvecklar UGL-konceptet, gjorde den senaste uppdateringen 2008. Kursen förändrades i flera avseenden: handledarna fick en annan roll, nya uppgifter tillkom och andra förändrades. Kursen skulle också få en bättre vetenskaplig förankring. I den nya versionen, UGL2008, finns FIRO kvar som en teori om mellanmänskliga relationer, medan man har tagit in Susan Wheelans teori som grupputveckling i konceptet. Susan Wheelan är en nu verksam psykolog, forskare och konsult i USA, som har stor praktisk erfarenhet av att arbeta med grupper.

Vad är då skillnaden mellan FIRO som grupputvecklingsteori och Wheelan´s IMGD?

FIRO hade tre faser: Tillhöra, Rollsökning och Samhörighet. Dessutom hade försvaret lagt till två övergångsfaser: gemyt och idyll.

IMGD har fem faser: Beroende och tillhörighet, Skenbart oberoende och konflikt, Tillit och struktur, Genomförande och effektivitet och Gruppens upplösning.

Om man vill jämföra teorierna kan man säga att Wheelans´s första tre faser motsvarar faserna i FIRO, men hon har också utvecklat kriterier för en effektiv arbetsgrupp i den fjärde fasen och har studerat vad som händer när gruppen närmar sig upplösning, den femte fasen. Man kan säga att FIRO-modellen, som den har använts, fungerar i en experimentell grupp, medan Wheelans modell går att applicera på hur gruppdynamiken utvecklas och förändras i arbetslivet.

Blir du nyfiken på att uppleva gruppdynamik under en veckas intensiv samvaro? Gå en UGL-kurs! På vår hemsida www.scilla.se kan du se vilka veckor och orter som är aktuella och läsa mer om UGL och oss handledare.
Välkommen att höra av dig för mer information.

Ha en fin dag!
Elisabeth

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar