13 oktober 2013

Lika för lika - en vinnande strategi!

Kan man samarbeta även om man inte tror gott om varandra? Måste man vara hård för att inte krossas?
Forskaren Robert Axelrod svarar ja på båda frågorna. Vänlighet lönar sig, men också att ge igen när man möter fientlighet. Robert Axelrod har forskat på spelteori d v s hur man maximerar vinst och minimerar förlust i samspel mellan parter som har motstridiga intressen.
Att förhandla ingår i våra liv, t ex när vi diskuterar vem som skall göra vad hemma eller på jobbet eller när vi skall köpa/sälja en vara eller tjänst, där pris och villkor är förhandlingsbara. Vill jag vinna mycket kan det löna sig att lura en motpart, som jag aldrig skall förhandla med igen, men är jag rädd om mitt rykte och vill ha fortsatt samarbete, måste jag välja en annan strategi. Axelrod konstruerade en turnering mellan dataspel för att utröna vilken spelstrategi som lönade sig bäst över tid d v s när parterna vill ha fortsatt samarbete till bådas nytta. Han fann då att följande strategi var bäst i längden:
1. Samarbeta alltid först och fortsätt med det så länge motparten svarar positivt.
2. Om motståndaren avviker från samarbete och agerar fientligt, ge igen med samma mynt.
3. Var inte långsint utan minns bara ett drag bakåt. Visa samarbetsvilja om motparten överger sin fientliga strategi.

Det lönar sig att vara vänlig, men inte att vända andra kinden till. Ge en tydlig reaktion på en fientlig handling, men hämnas inte. Var mindre aggressiv än motparten och svara positivt på samarbetsinviter. Vi behöver inte gilla varandra för att kunna samarbeta.

På en UGL-kurs får gruppen uppgifter som skall lösas gemensamt. Deltagare får då möjlighet att träna sig i att påverka och samarbeta. Vill du vara med? Se våra kommande UGL-kurser på www.scilla.se.

Vill du har våra nyhetsbrev (som denna blogg baserar sig på), hör av dig till info@scilla.se så lägger vi in dig som prenumerant.

Njut av höstsolen med de sprakande höstfärgerna!
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar