25 oktober 2013

Myten om det helande samtalet

"Människor, som har varit utsatta för trauman och har deltagit i återkommande krishantering, har ibland mått sämre än dem, som har avstått från att delta i självhjälpsgrupper eller s k debriefing."

Detta säger Stefan Brattfeldt, en av Scillas UGL-handledare, som också har stor erfarenhet av krishantering efter katastrofer.
En serie artiklar i Dagens Nyheter har redovisat ny forskning kring krishantering. Sara Hedrenius, själv överlevande efter Estonia-katastrofen, säger i DN (21 aug) att det viktigaste efter en kris eller katastrof är inte en kurator eller terapeut utan medmänsklig hjälp - någon som kan sätta personen i säkerhet, skaffa fram en filt eller kontakta anhöriga. "I dag vet vi att debriefing inte hjälper i läkningsprocessen och att det i värsta fall kan vara skadligt. Vid debriefing risekrar man att minnena blir starkare och mer påtagliga, vilket ökar risken för posttraumatisk stress" säger Sara Hedrenius. Den spontana återhämtningen sker bäst i den drabbades normala miljö tillsammans med sina anhöriga.

Människor har olika behov efter en traumatisk händelse. "Ett missförstånd är att alla behöver prata" säger psykologen Christina Fischler (DN 20 aug). Individen måste själv avgöra  när man är mogen att bearbeta sina upplevelser, säger psykolog Kerstin Bergh Johannesson (DN 13 sept). Ett samtal skall aldrig tvingas fram.

Psykologisk första hjälpen (enligt Stefan Hobfoll i DN 21 augusti):
1. Förstärk den drabbades känsla av säkerhet och trygghet.
2. Bidra till att lugna.
3. Stärk känslan av självtillit och tillit till samhällets förmåga.
4. Stärk de drabbades känsla av hopp.

Läs mer i boken Krisstöd och olyckor skriven av Sara Hedrenius och Sara Johansson.

Vårsta Diakoni Kriscentrum erbjuder utbildningar inom området. Stefan Brattfeldt, som är handledare på våra UGL-kurser v 7 och 49 nästa år, medverkar i utbildningarna på Vårsta. Stefans inställning är att "med vanligt schysst snack kan man lösa de flesta situationer". Detta präglar också UGL-kurserna - uppgifter varvade med reflektion och samtal leder till lärande. Vill du vara med på en UGL-kurs? 2014 års kurser är nu utlagda på vår hemsida www.scilla.se . För mer information, kontakta oss på info@scilla.se

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar