03 oktober 2013

Agilt arbetssätt - en väg till effektivitet?

"Ledarskapet är för viktigt för att överlåtas åt cheferna" Det säger Jurgen Appelo, författare till boken Management 3,0, i en artikel i Dagens Nyheter den 22 september 2013.

Att arbeta agilt innebär att man snabbt kan anpassa sig till förändringar. Inom IT-världen går utvecklingen så fort, att man ser att det traditionella ledarskapet inte längre fungerar. Därför börjar man alltmer arbeta för att grupperna skall styra verksamheten själva. "Det är medarbetarna på golvet som har detaljkunskapen och som snabbt märker hur kunderna reagerar. Om man ger dem större ansvar får de också roligare på jobbet" säger Jurgen Appelo i artikeln ovan. Ledningens roll är att ge en tydlig vision, sätta ramarna och uppmuntra medarbetarna. En början till att förändra en arbetsplats mot agil organisering är, att man  fokuserar på det som fungerar bra och ger varandra beröm för goda idéer och prestationer. Då gör medarbetarna/kollegorna mer av detta.

Att få en grupp att arbeta självständigt är inte gjort i en handvändning. Det krävs ett klokt ledarskap som anpassas utifrån gruppens behov i dess olika faser. Ledaren måste skapa en struktur för arbetet, se till att medarbetarna hittar sin plats och sina roller i gruppen, ge dem förutsättningar att lära känna varandra så de kan känna tillit och få insikt om varandras styrkor. Först då kan gruppmedlemmarna lägga konkurrens och personlig prestige åt sidan. Gruppen kan rikta all energi på verksamheten, fördela uppgifter optimalt, täcka upp för varandra och driva utvecklingen vidare.

Vill du ha insikt om hur du leder en grupp mot effektivt arbete?
Under en UGL-vecka får du som deltagare uppleva hur en grupp utvecklas från att medlemmarna inte känner varandra på måndag till att den tränas i allt mer komplexa uppgifter under veckan. Du förstår då bättre vad som krävs för att leda en grupp mot effektivitet. UGL är ett unikt koncept, som kan ge dessa insikter under en intensiv vecka. Vi erbjuder flera UGL-kurser framöver, i Stockholm, Skellefteå och Abisko. Läs mer på www.scilla.se .

Ha en trevlig hösthelg!
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar