30 januari 2014

Hur få en effektiv arbetsgrupp?

Strävan hos varje ledare är att få sin arbetsgrupp att bli effektiv. För detta krävs ett ledarskap, som kan ge gruppen det den behöver i varje utvecklingsfas. Susan A Wheelan beskriver faserna och hur ledaren skall styra i respektive fas.

Fas I: Tillhörighet och trygghet
Den fråga deltagare i en ny grupp ställer sig är "Vill jag vara med i den här gruppen?" och "Kommer jag att bli accepterad?". Gruppdeltagarna vill smälta in, tar inga risker, vill inte bli avvikande i gruppen.
Som ledare i denna utvecklingsfas skall du skapa trygghet i gruppen genom att vara tydlig, ge struktur, fatta beslut och styra med fast hand.

Fas II: Opposition och konflikt
När någon i gruppen börjar ifrågasätta vad du säger eller gör, skall du vara nöjd. Då börjar gruppen gå över i nästa utvecklingsfas. Nu vill gruppmedlemmarna visa sina egna behov och sin egen kompetens. Man börjar konkurrera med varandra, ifrågasätter syfte, ledare och mål. Man tar risker och konflikter blir synliga.
Som ledare i denna fas skall du stödja och handleda, se till att konflikter löses, att varje medarbetare hittar sin roll och får använda sin kompetens i gruppen. Många grupper fastnar i detta stadium.

Fas III: Tillit och struktur
I denna fas börjar medlemmarna ha hittat sina roller, trivs i gruppen och ökar graden av samarbete. Kommunikationen blir öppen och uppgiftsorienterad.
Som ledare ska du nu utveckla kompetensen hos medarbetarna, se till att de blir duktiga på sina uppgifter och börja delegera dina uppgifter till gruppen. Se till att "fler kan mer" d v s minska sårbarheten i gruppen.

Fas IV: Arbete och produktivitet
Gruppen är nu ett högpresterande team, som tar ansvar, fokuserar på målen och lägger energi på att genomföra sina uppgifter. En grupp i detta stadium utvärderar vad man gjort och förbättrar ständigt. Man hanterar konflikter konstruktivt och feedback är självklar i det dagliga arbetet.
Som ledare kan du nu slappna av och delta som en expertmedlem i teamet. Du kan se framåt mot nya mål, men måste vara uppmärksam på tecken som tyder på att gruppen går tillbaka i utvecklingsfas och ingripa när det behövs.

Läs mer i boken Att skapa effektiva team av Susan A Wheelan

Under en intensiv UGL-vecka får du möjlighet att uppleva en grupps utveckling genom stadierna. På köpet får du egen utveckling med nya insikter. Se kommande UGL-kurser på www.scilla.se .

Vinterhälsningar
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar