23 januari 2014

Talang, tur eller...?

"Ju mer jag tränar, desto mer tur har jag" sa Ingemar Stenmark när en reporter tyckte han hade tur med hundradelarna.
Författaren Malcolm Gladwell har i sin bok Framgångsfaktorn undersökt vad som gör människor framgångsrika. Har man talang och föräldrar som uppmuntrar och stöttar, är förstås chansen till framgång större. Men det finns andra faktorer som påverkar framgång. För idrottsmän i lagidrotter är det en fördel att vara född i början av året. De duktigaste ishockeyspelarna är födda januari-mars. Då träningen är indelad efter födelseår, är de tidigt födda större och starkare än sina kamrater. Därför anses de vara duktigare redan från början, får mer uppmuntran och träning och blir därmed duktigare.

För att bli mycket rik måste man ha tur och födas under viss tidsperiod. De rikaste människorna i mänsklighetens historia föddes under 1830-talet. De började verka och blev rika under industrialismens genombrott på 1860-1870-talen. Bill Gates och andra kända IT-entreprenörer är födda 1954-1956 och var 20 år när den första persondatorn kom 1975.

Det räcker inte bara med talang, stöttning och tur, man måste också förvärva "praktisk intelligens" (enl psykolog Robert Sternberg) d v s veta när man skall säga vad till vem, för att få som man vill. Men för att bli framgångsrik krävs framförallt hårt arbete. När persondatorn slog igenom hade redan Bill Gates lagt ned tusentals timmar på programmering sedan tidiga tonåren. Hur blev Beatles världens populäraste band? I början av sin karriär spelade de på strippklubbar i Hamburg i ett och ett halvt år, upp till åtta timmar per dag, sju dagar per vecka. När de slog igenom 1964 hade de spelat live 1200 gånger och därigenom utökat sin repertoar och professionalitet. Det krävs 10 000 timmar av hårt arbete för att nå framgång, menar Malcolm Gladwell. Ingemar Stenmark hade rätt. Det är framförallt träning som ger "tur" i livet.

Vill du träna dig i ditt ledar- eller medarbetarskap under en intensiv vecka? Gå en UGL-kurs! Du får bl a träna dig i att ge och ta emot feedback, lyssna aktivt och kommunicera direkt och klart. Läs mer på www.scilla.se.

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar