26 september 2014

Less på att tjata? Gå kurs i OBM!

Beteende styrs av konsekvenser, inte av kommunikation.
Detta skriver Leif E Andersson i boken OBM-Ledarskapets psykologi. Du informerar, instruerar, skriver manualer och regler för att nå önskvärt resultat, men ändå blir det inte som du tänkte dig. Förklaringen ligger i, att vi har en övertro på att kommunkation skall ge önskat resultat. Det lönar sig inte att tjata.
Forskning visar att vi människor, såväl vuxna som barn, styrs mer av de konsekvenser vårt beteende får, än vad vi har blivit tillsagda att göra. Den medarbetare som alltid kommer för sent till möten, börjar komma i tid, om du ändå börjar mötet på utsatt tid. Din tonåring slutar slänga sina kläder på golvet i stället för i tvättkorgen, när du slutar plocka upp kläderna för att tvätta dem. OBM, Organizational Behavior Management, vilar på hundraårig forskning kring beteende och är enkel i teorin men svårare att tillämpa i vardagen. Vi måste först börja ändra vårt eget beteende för att kunna påverka andras.
Vill du lära dig mer om OBM, anmäl dig till vår kurs OBM-Ledarskapets psykologi i Luleå den 4-5 november med Leif Andersson som kursledare. Våra tidigare kurser i ämnet har varit mycket uppskattade av deltagarna. För mer information kontakta oss på 08-624 08 28 eller på info@scilla.se.
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar