03 september 2014

Vad har agilt arbetssätt att göra med UGL och OBM?


Vad är egentligen agilt arbetssätt?
Det engelska ordet "agile" betyder lättrörlig. I IT-världen jobbar man med s k agilt arbetssätt när det gäller att ta fram mjukvara, och fler branscher börjar intressera sig för detta. Inom HR har fokus de senaste femton åren varit att jobba strategiskt, d v s arbeta långsiktigt, men nu dyker uttrycket "agil HR" upp. Det definieras som att utveckla processer och tjänster som chefer behöver och kan använda. (Något som väl är självklart för en funktion som skall stödja övriga delar i organisationen./Min anmärkning.)
Vad innebär det agila arbetssättet? Några punkter: - Högsta prioritet är att tillfredsställa kunden med tidig och värdefull leverans av varan eller tjänsten. - Daglig kontakt med kund för återkoppling och utveckling i samarbete. - Motiverade individer i team som arbetar självständigt och effektivt - Dagliga korta möten, face-to face, med fokus på vad som skett, vad som behöver åtgärdas och vilka hinder som finns. - Gruppen fördelar själv arbetsuppgifterna mellan sig beroende på vem som just då kan utföra uppgiften på bästa sätt. Kan koppling göras mellan UGL och agilt arbetssätt? En grupp som skall jobba agilt måste ha nått en mognadsgrad, där gruppmedlemmarna känner till varandras kompetens, har fokus på uppgiften och samarbetar effektivt. Under en UGL-kurs får man uppleva hur en grupp utvecklas och får insikt om hur jag som ledare skall agera för att styra grupprocessen mot effektivt samarbete.
På vilket sätt kan OBM bidra till agilt arbetssätt? OBM, Organizational Behavior Management, säger att en verksamhets framgång inte beror på medarbetarnas egenskaper eller värderingar. Det som skapar resultat är medarbetares beteende i vardagen. OBM ger ledaren praktiska verktyg för att förstärka önskvärda beteenden och därigenom utveckla arbetsgruppen mot effektivitet.
Medan UGL ger insikt om ledarskap och grupprocesser ger OBM konkreta verktyg för att styra dessa processer. På ett frukostmöte, där Krister Lindwall från Spotify beskrev deras organisation och arbetssätt, nämnde han IMGD, Susan Wheelans teori om grupputveckling som ligger till grund för UGL, samt vikten av feed-back, något som betonas både i UGL och OBM. 
Scilla kan erbjuda flera UGL-kurser framöver och i höst även en kurs i OBM. Maila oss på info@scilla.se för mer information.
Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar