27 januari 2016

Att prata med varandra - på riktigt!

"Det känns verkligen som vi har pratat på riktigt med varandra"
Det sa Tomas Sjödin i TV-programmet Sommarpratarna, där några sommarvärdar träffas över en lunch, lyssnar på avsnitt ur varandras sommarprogram och samtalar över det som berättats. På en flygresa till London i höstas satte sig en kvinna från en annan världsdel på sätet bredvid mig. Vi började utbyta några artighetsfraser, men innan planet lyfte hade vi börjat samtala - om våra jobb, familjer, livserfarenheter och tankar om framtiden. Samtalet slutade inte förrän planet hade landat och det var dags att kliva av. Innan dess hade vi bytt adresser och telefonnummer och uttalat en förhoppning om att mötas igen. Det var ett samtal som berörde - vi pratade med varandra på riktigt.

För att prata med varandra på riktigt krävs öppenhet och tillit, men också det som läkaren Astrid Seeberger kallar "Den skamlösa nyfikenheten". I sin bok med samma namn skriver hon "Den skamlösa nyfikenheten är en särskild sorts nyfikenhet, bortom värderingar om vad som är skamligt eller icke-skamligt, gott och ont. Man lyssnar, man fördömer inte." Vi borde ge oss mer tid att vara skamlöst nyfikna.

På en UGL-kurs sa en av våra kursdeltagare på veckans sista dag: "Här har vi pratat med varandra på riktigt". Det är fascinerade som UGL-handledare att få följa en grupp av människor som träffas på måndag och inte känner varandra, men som under en vecka blir en grupp, där man kan prata om "riktiga saker".  Vill du uppleva en UGL-vecka! Läs om våra UGL-kurser här.

Elisabeth Berggård
Scilla Chefsstöd AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar